miercuri, februarie 8, 2023
AcasăLocalExcepție pentru politicieni. Se pot întâlni câte 50 în campanie, chiar dacă...

Excepție pentru politicieni. Se pot întâlni câte 50 în campanie, chiar dacă e pandemie (video)

„Campania continuă, dar în baza reglementărilor care au fost date. Adică, maximum 50 de persoane afară, condiţii clare şi maximum 20 de persoane în interior, în condiţii clare, care au fost date. Deci, sunt unele activităţi care rămân aplicabile aşa cum au fost”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, artizanul restricțiilor impuse populației.

Potrivit noilor reglementări, românii nu mai pot merge în grup mai mare de șase persoane dacă nu sunt din aceeași familie și nici nu se pot aduna în astfel de grupuri. Cu toate acestea, politicienii o pot face.

„În unele zone nu poţi să o faci numai online, pentru că oamenii nu au acces numai la online”

În ciuda restricțiilor impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și a faptului că multe localități sunt în scenariu roșu sau se apropie de pragul carantinei, politicieni au liber la campania electorală, pentru că, potrivit lui Arafat, „în unele zone nu poţi să o faci numai online, pentru că oamenii nu au acces numai la online”. Interesant e că în acele zone copiii sunt puși să facă școală online. De altfel, potrivit unui studiu realizat de „Salvați Copiii România”, 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare învățământului online.

Politicienii au liber la campania electorală

Politicienii au liber la campanie în ciuda situației din Botoșani incidența este de 5,43 la mie, iar la Dorohoi de 3,02 la mie. De asemenea, sunt comune în județ unde incidența depășește pragul critic: Adășeni (8,93 la mie), Curtești (4,39 la mie), Suhărău (3,42 la mie). De asemenea, sunt 11 comune care au o incidență între 2 și 3 la mie. „Știți foarte bine că este un regulament privind manifestările electorale și adunările electorale care se aplică pe perioada pandemiei și care nu face precizări vis-a-vis de indicele de incidență, ci pur și simplu de respectarea măsurilor sanitare pe perioada campaniei electorale, care se aplică și pentru alegerile parlamentare”, a declarat Dan Nechifor, adăugând că „sunt la latitudinea partidelor politice modalitățile de organizare a campaniei electorale”.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că au fost făcute public statistici potrivit cărora, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, nu au fost persoane infectate din acest motiv. „Permiţi o practică de democraţie, dar foarte bine controlat. Sunt puse reguli. Nu înseamnă că eu spun ォasta e bine sau asta e răuサ, dar sunt reguli puse care permit campania să se întâmple într-un mod controlat, sper să fie şi respectate”, a declarat Raed Arafat.

Candidați la primărie atinși de covid înainte de campania electorală

În județul Botoșani, chiar cu o săptămână înainte de alegerile locale, principalii candidați la funcția de primar din Darabani au ajuns fie în spital, fie în izolare, după ce unul dintre ei, Dan Tîrniceru-Ifrim, candidatul Alianței USR+PLUS, a fost depistat pozitiv la Covid, iar ancheta epidemiologică a stabilit că a fost contact direct cu alți doi contracandidați, Vasile Floria (PSD) și Mihai Alin Gârbaci (PNL). De asemenea, bucătarul Centrului de îngrijiri și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Dersca, liberalul Cătălin Pintilei, candidat la funcția de primar din Lozna, a fost și el depistat pozitiv.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
-3.4 ° C
-3.4 °
-4.5 °
85 %
3.8kmh
81 %
mie
-3 °
joi
-2 °
vin
-1 °
sâm
1 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În caz că se aglomerează la spital, s-a mai adus un scaun.

EDITORIAL

Din când în când, suflul de muribund al nației ridică poalele satinate și frumos brodate ale sistemului de sănătate dezvăluindu-ne vergeturile, omniprezenta celulită și...

GÂNDUL ZILEI

Hai Catrină și ne-arată Cum era când erai fată, Stânga unu, dreapta doi Și vreo trei pe dinapoi... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...