Familie cu cinci copii răpusă de nevoi. Militarii veterani cer sprijin

Destin trist pentru cinci copii din comuna Cristești. Crescuți numai de mamă, aceștia dorm îngrămădiți și se luptă în fiecare zi cu foamea. Anul acesta, familia s-a mărit cu un nepoțel, care are doar șase luni. Cei mici nu au văzut niciodată jucării și își duc traiul zilnic într-o casă mică, cu geamurile sparte. Iar acest lucru se întâmplă din 2011, de când mama copiilor a rămas singură și a trebuit să ducă povara lipsurilor în fiecare zi.

Înghesuite în casa ascunsă sub un vârf de deal, cele șapte suflete își duc existența într-o lume desprinsă parcă din evul mediu. Rar mănâncă pe săturate, pentru că fiecare bucată de mămăligă sau de pâine trebuie împărțită frățește. Nu au bani de lemne și nici haine groase, iar de cele mai multe ori umblă desculți. Trăiesc de pe o zi pe alta, dar cu toate acestea cei mai mici visează la ziua în care vor avea și ei o jucărie. La școală nu au mers niciodată pentru că nu au cu ce. Nu au nici haine, nici încălțăminte și nici rechizite.

„Mai cumpărăm câte ceva de mâncare atunci când se plătesc alocațiile”

Mâncarea o gătesc la o sobă făcută din lut, din care iese mai mereu fum. Asta atunci când au din ce să facă. Aragazul improvizat este defect și nu l-au mai folosit de luni bune. Iar de frigider nu s-a vorbit niciodată în casa lor. „Mai cumpărăm câte ceva de mâncare atunci când se plătesc alocațiile. În rest, ne descurcăm cu ce se poate”, a spus Elena Cleșu, din Cristești, mama celor cinci copii, care la 37 de ani a ajuns să fie sleită de puteri și de nevoi.

Militarii veterani se implică în salvarea copiilor

Cazul a fost scos la iveală de Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” – Sucursala Botoșani, care a decis să se implice în salvarea acestor copii. Veteranii au strâns mână de la mână, le-au dus lemne și câteva alimente, dar nevoile sunt multe și mari.

„Am văzut multe în viața mea, dar modul în care își duc viața este greu de închipuit. Poimâine (n.r. – miercuri, 11 noiembrie) va fi Ziua veteranilor din teatrele de operații și am dorit să ajutăm această familie cu tot ce se poate. Fac un apel pe această cale către toate persoanele care vor și pot să se implice. O portocoală, o nucă, totul contează pentru acești copii. Una dintre fetițe mi-a cerut o păpușă, pentru că nu a avut niciodată așa ceva, și mi s-a rupt inima”, a spus locotenent-clonelul Sorin Ioan Ciobanu, președintele sucursalei AMVVD Botoșani.

Următorul pas ar fi montarea unor ferestre, în prag de iarnă, pentru ca vântul și frigul să nu le mai șuiere prin casă. Asta pentru că pentru cei mici cel mai frumos vis se leagă de o casă simplă, în care să poată trăi decent. Cei care vor sa ajute aceasta familie greu încercată pot lua legătura cu reprezentanții AMVDD Botoșani sau direct cu Elena Cleșu din Cristești, telefon 0746598232.

Deja ai votat!