Ploaie de amenzi pentru cei prinși fără mască de protecție

0

Ofensiva declanșată duminică de forțele de ordine, împotriva celor care ignoră sau încalcă măsurile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei, s-a soldat cu aproape 180 de sancțiuni.

Operațiunea, la care au participat aproape 200 de polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și specialiști din celelalte instituții cu atribuții de control, a presupus șapte acțiuni punctuale.

Controalele au avut loc în sistem integrat, echipele aflate în teren verificând peste 100 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate, precum și 87 de mijloace de transport în comun. „Echipele de control au aplicat 177 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 29.000 de lei, dintre care 171 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care nu purtau mască de protecție în locurile în care acest lucru era obligatoriu și șase sancțiuni au fost aplicate pentru nerespctarea distanțării fizice”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Verificările au avut loc și în mediul rural. Astfel, duminică, pe 8 noiembrie a.c., în timpul unui control efectuat în comuna Mitoc, forțele de ordine au găsit un bar deschis, în care se aflau mai mulți clienți și care se cinsteau cu băuturi alcoolice în interiorul localului. Prin urmare, administratorul firmei s-a ales cu o amendă de 6.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, respectiv pentru organizarea de activități în spațiu privat închis pentru care au fost instituite restricții.

Reamintim faptul că începând de astăzi au intrat în vigoare noile măsuri instituite de autorități pentru reducerea numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Astfel, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile închise și/sau deschise, publice și/sau private, inclusiv pe stradă. Totodată, au fost interzise reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, dar și petrecerile în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. În plus, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei a fost interzisă în intervalul orar 23-5, cu unele excepții. Cei care vor ieși din casă pe timpul nopții vor trebui să prezinte declarația pe proprie răspundere prin care să arate că merg la spital, farmacie sau pentru a îngriji pe cineva, ori că se află în drum spre casă. Cei care merg la serviciu sau vin de la locul de muncă în acest interval orar vor trebui să prezinte adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu pentru a dovedi acest lucru. Tot începând de astăzi a fost suspendată, pentru 30 de zile, activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară. „Vă recomandăm să respectați măsurile impuse de autorități și prevederile legale aflate în vigoare”, este mesajul reprezentanților IPJ Botoșani.

Deja ai votat!