Carantina zonală va aduce și restricții religioase (video)

Municipiul Botoșani se apropie de un prag al incidenței cazurilor de Covid-19 de 6 la mie, ceea ce ar putea duce la introducerea carantinei zonale. Pe lângă restricțiile deja adoptate, introducerea carantinei va aduce și o limitare a activității religioase. Astfel, potrivit unui document al Secretariatului de Stat pentru Culte, care vrea să instituie o uniformizare la nivel național, slujbele nu se vor mai putea desfășura cu credincioși în spațiile închise.
„Slujbele religioase cu caracter colectiv se pot oficia în lăcașurile de cult fără accesul publicului, putând fi transmise în mass media sau online”, se arată în documentul prelucrat în ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Acesta mai precizează că „slujbele religioase care se vor oficia în aer liber se vor desfășura cu menținerea unei distanțe de 1,5 metri între persoane”.

Maxim 16 persoane la slujbe religioase cu caracter privat

În cazul carantinei, restricții vor exista și la slujbele religioase cu caracter privat, adică botezuri, cununii și înmormântări. Acestea se vor putea oficia în biserici cu participarea a maximum 16 persoane.

Totuși, credincioşilor le va fi permis accesul în biserici pentru rugăciuni cu caracter individual, dar în condiții de distanțare fizică drastice. Astfel, acestora trebuie să le „fie asigurată o suprafață de minimum patru metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum doi metri între persoane”.

Mai trebuie spus că la toate slujbele religioase trebuie respectate regulile de protecție sanitară, adică purtarea măștii de protecție, care oricum a devenit obligatorie, dezinfectarea mâinilor și, în principal, menținerea unei distanțări fizice.

Fără localităţi carantinate în judeţ

În județul Botoșani, deocamdată, nu avem nicio localitate intrată în carantină, singura comună cu o incidență mai mare și în cazul căreia ar fi putut fi pusă în discuţie carantina este Adășeni, care are o incidentă de 8,93 la mie, dar directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a declarat în numeroase rânduri în cadrul CJSU că nu propunere carantinarea acestei comune, pentru că focarul de Covid-19 s-a dezvoltat la Centrul de Îngrijiri și Asistență a adulților cu dizabilități, care a fost izolat.

Localități cu incidență mai mare mai sunt municipiul Botoșani (5,43 la mie) și comunele Curtești (4,39 la mie) și Suhărău (3,42 la mie). Și municipiul Dorohoi este peste pragul de 3 la mie, dar aici numărul cazurilor este în descreștere de la o zi la alta. De asemenea, sunt 11 comune care au o incidență între 2 și 3 la mie.

Introducerea carantinei zonale se ia în discuţie atunci când incidența depășește pragul de 6 la mie și doar la propunerea autorităților sanitare.

Deja ai votat!