Prefectul anunță iminența carantinării municipiului (video)

Prefectul Dan Nechifor a anunţat că va institui carantina în municipiul Botoșani în momentul în care indicele de infectare cu Covid-19 va atinge pragul de 6 la mia de locuitori.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că măsura ar putea fi una preventivă pentru evitarea răspândirii noului coronavirus şi a făcut apel la populaţie să evite o astfel de situaţie. „Le-am spus şi colegilor din pieţe că suntem la 5,43 (n.r.- cazuri de îmbolnăvire la 1.000 de locuitori), iar în momentul în care vom ajunge la 6 se va carantina municipiul Botoşani şi vom trece în acelaşi regim sau cel puţin apropiat, asemănător, celui din starea de urgenţă. Eu cred şi trebuie ca fiecare dintre noi să luptăm pentru acest lucru, să nu ajungem la 6”, a afirmat Nechifor.

Rata de infectare cu virusul Covid-19 în municipiul Botoşani a crescut, în ultimele 24 de ore, cu 0,08 cazuri la mia de locuitori, ajungând la 5,51%, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus înregistrată în ultimele 14 zile a ajuns la 5,51%, faţă de 5,43% cât a fost raportat în ziua precedentă. Numărul cazurilor active din ultimele 14 zile a crescut în municipiu de la 651 la 660.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Botoşani au fost 87 noi cazuri de infectare cu Covid-19, numărul total de îmbolnăviri, în ultimele două săptămâni, fiind de 1.303. La nivel judeţean rata de infectare a ajuns la 2,58%.

Noi restricţii în cazul stării de urgenţă la nivel de municipiu

Pe de altă parte, trebuie spus că în primele două zile ale săptămânii indicele de incidență a fost în scădere. De asemenea, mai trebuie spus că Dan Nechifor, deși poate solicita prin intermediul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) instituirea stării de urgență la nivel de municipiu, acesta a declarat că, momentan, nu are motive să o facă.

Intrarea în carantină va presupune, în plus față de restricțiile actuale, alte măsuri, precum restricționarea circulației și pe timpul zilei, mutarea slujbelor religioase din interiorul bisericilor în online și limitări suplimentare în activitățile de alimentație publică. Acestea vor fi decise de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea autorităților sanitare.

Deja ai votat!