spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTensiuni politice și instituționale de la corturile militare montate în curtea Spitalului...

Tensiuni politice și instituționale de la corturile militare montate în curtea Spitalului Județean (video)

Extinderea spațiilor de triaj epidemiologic de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, prin montarea a două corturi militare a devenit subiect de scandal instituțional și tensiuni la nivelul instituțiilor publice ale județului Botoșani. Aceasta are și un iz politic, fiind speculată perioada cu încărcătură electorală pe care o traversăm.

Totul a început luni, când noul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, social-democrata Doina Federovici, a fost într-o vizită de lucru la spital, care este în subordinea CJ. În urma acestei vizite s-a desprins ideea acoperirii zonei în care se află modulele de triaj, mai ales că vremea începe să se răcească. Cum costurile ar fi fost mari, la fel și perioada în care s-ar fi realizat, conducerea CJ a ajuns la concluzia că două corturi militare de campanie ar putea fi folosite cu brio ca sală de așteptare pentru pacienți în cazul unei supraaglomerări a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). S-a luat legătura cu conducerea garnizoanei Botoșani, care până marți la amiază le-a și montat.

Problema e că CJ Botoșani nu a cerut acordul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care coordonează la nivel de județ acțiunea de combatere a pandemiei de Covid.

Președintele CJ, Doina Federovici, a transmis un comunicat de presă prin care anunța montarea celor două corturi. Nemulțumit de situație, prefectul Dan Nechifor a comunicat la București cazul, iar ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, i-a luat la rost pe conducătorii Armatei, care, la rândul lor, au „tras de urechi” conducerea Garnizoanei Botoșani.

Discuții aprinse în CJSU

Lucrurile nu s-au oprit aici. În cadrul unei ședințe extraordinare a CJSU organizate la prânz la prânz, problema a fost ridicată de prefectul Dan Nechifor, care a avut oarece contre cu vicepreședintele CJ, Dorin Birta. Acesta din urmă și-a cerut scuze public CJSU, acceptate de către reprezentantul guvernului în teritoriu.

„Problema este că orice colaborare, din punctul meu de vedere, este instituțională. Trebuie să respectăm niște pași legali, indiferent că sunt construcții modulare, corturi. Problema este nu neapărat că îmi doream eu ca prefect să știu acest lucru, ci faptul că la IGSU am 50 de corturi, nu două. Asta nu înseamnă că, colegii mei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt într-o stare de neputință și nu pot să asigure construcții ușoare, corturi sau alte elemente pentru efectuarea triajului. Acesta este punctul meu de vedere”, a replicat Dan Nechifor, adăugând că măcar din colegialitate reprezentanții CJ-ului puteau spune în discuție această temă în CJSU.

Corturile militare sunt mai rezistente decât cele de la IGSU

Dorin Birta a replicat că „nu este cazul să ne pierdem în discuții mi-am cerut scuze în numele instituției Consiliului Județean”. „Tot noi am stabilit aici unele avize pentru binele cetățenilor acestui județ, să putem sări peste unele etape pentru a interveni cât mai urgent”, a spus vicepreședintele CJ, subliniind că cele două corturi militare „sunt un pic mai rezistente decât cele de la IGSU”. „Vă garantez că așa este”, a mai spus Birta solicitând adoptarea unei decizii în CJSU pentru remedierea situației.

Aceste replici nu au fost pe placul

, împuternicit la conducerea ISU Botoșani. „Cu toate că la bază sunt militar, eu reprezint instituția (n.r. – ISU), performanțele și implicarea ei din martie și până în prezent… Nu știu calitatea acestor corturi, dar știu că ceea ce s-a montat la Spitalul Județean de Urgență «Mavromati», în incinta Secției de Obstetrică și Ginecologie Botoșani, în incinta Spitalului Municipal Dorohoi sunt corturi care sunt dintr-un ansamblu al unei tabere de sinistrați, care au certificate de calitate și conformitate pentru a fi exploatate în condițiile în care populația este sinistrată ca urmare fenomenelor meteorologice în orice condiții, vara, iarnă toamnă… Vă las pe dumneavoastră să apreciați calitatea corturilor”, a spus Decebal Muraru, care a propus ca CJ să facă o solicitare către prefect să aprobe montarea corturilor și nu să fie supusă la vot în CJSU.

„Corturile voastre se prăbușeau peste pacienți”!

Aflată în sală, medicul Ramona Guraliuc, șeful Serviciului UPU, a comentat în timpul prezentării făcute de colonelul Muraru: „corturile voastre se prăbușeau peste pacienți”!

Prefectul Dan Nechifor a primit sarcastic ideea că va trebui el să aprobe montarea celor două corturi, declarând că și-a dat seama că „este cea mai importantă” persoană pentru că trebuie să se substituie CJSU în această speță, dar și conducerii Urban Serv în conflictul cu protestatarii din piață.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...