spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTVameș iertat de a doua condamnare

Vameș iertat de a doua condamnare

Un fost vameș al Biroului Vamal Stânca-Costeşti, trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu, a scăpat de pedeapsă după ce instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal. Decizia definitivă a fost pronunțată marți, pe 10 noiembrie a.c., de Curtea de Apel Suceava, fostul vameș Aurel Popovici scăpând inclusiv de plata unei sume colosale către bugetul de stat. Asta pentru că judecătorii au lăsat nesoluționată latura civilă prin care Ministerul Finanțelor îi cerea daune de 3,41 milioane de lei.

Vameş condamnat şi într-un alt dosar

Hotărârea definitivă este oarecum surprinzătoare, dar completul de judecată a dispus încetarea procesului penal pe motiv că există autoritate de lucru judecat, Aurel Popovici fiind condamnat într-un alt dosar în care a fost inculpat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Vameșul a fost acuzat că ar fi facilitat în mai multe rânduri introducerea în țară a unor importante cantități de țigări de contrabandă, aduse pe o filieră din Republica Moldova.

Decizia Curții a venit în contextul în care Aurel Popovici fusese condamnat în primă instanță de Tribunalul Botoșani la trei ani de închisoare cu suspendare şi la plata sumei de 3,41 milioane de lei cu titlu de daune. Popovici a fost acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, după ce în perioada aprilie – iulie 2014, când ocupa funcția de șef de tură, ar fi permis membrilor unei grupări de contrabandiști să intre în România cu peste 300.000 de pachete de țigări.

Afacere cu ţigări deconspirată de procurorii DIICOT

Afacerea a fost deconspirată de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au prins în flagrant, pe raza municipiului Adjud, o autoutilitară încărcată cu 41.960 de pachete de țigări de proveniență Republica Moldova. Cercetările au fost extinse și s-a ajuns la întreaga grupare formată din Ion Frecățeanu, zis „Nicu”, Dumitru Ududovici, zis „Dima”, Mihail Bolbocea, zis „Mişa”, Cristofil Mera, zis „Cristi” și Aurel Popovici. Aceștia ar fi fost ajutați de Eugeniu Dimitriu, zis „Jenea”, Gheorghe Guțu, zis „Jora” şi Andrei Pălii, Alexandru Motilică, dar și de Constantin Dărăban.

Autoutilitare amenajate cu pereţi dubli, folosite la transportul ţigărilor

Tot ancheta a arătat că țigările erau ascunse în autoutilitare care aveau compartimente special amenajate cu pereți dubli, care permiteau disimularea a aproximativ 90 de baxuri de ţigări. În toată această afacere un rol important îl avea Mihail Bolbocea, fost ofiţer de poliţie din Republica Moldova, care cofinanţa achiziţionarea ţigărilor și care pregătea mașinile. Era vorba de două autoutilitare Mercedes 315, cu șasiu lung, care circulau de regulă una după alta. Pe teritoriul Republici Moldova și la trecerea prin PTF Stânca mașinile circulau cu un rând de numere de înmatriculare, după care, pe drumul Stânca-Botoșani, mașinile primeau alte numere.

Pentru a nu fi descoperiți, traficanții foloseau antemergător, iar șoferii care transportau țigările erau sfătuiți să nu poarte discuții telefonice pentru a nu fi interceptați. Anchetatorii susțineau că Aurel Popovici ar fi primit la fiecare transport 10.000 de euro, respectiv câte 5.000 de euro pentru fiecare autoutilitară încărcată cu țigări care ajungea în țară, banii fiind plătiți printr-un intermediar pentru a se evita orice legătură directă cu membrii grupării. Ulterior, pachetele erau transportate în județul Vrancea, unde erau vândute ilegal, pe piața neagră.

Despăgubiri uriaşe plătite către bugetul de stat

Trimiși în judecată de procurorii DIICOT pentru inițiere, constituire, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat, Cristofil Mera, și inspectorul vamal din Stânca, Aurel Popovici, au scăpat în final de pușcărie întrucât instanța a decis suspendarea executării pedepselor. Astfel, cei doi s-au ales cu câte o pedeapsă rezultantă de trei ani închisoare și vor fi supuși unor termene de încercare de patru ani. În schimb, ei vor trebui să achite o serie de despăgubiri uriașe către bugetul de stat, Cristofil Mera având de achitat 3.862.696 lei, cu dobânzi şi penalități (n.r. – în solidar cu alți inculpați condamnați deja), iar Aurel Popovici 2.405.809 de lei, pentru două fapte la care a participat în mod direct. Sentința definitivă în acest dosar DIICOT, care s-a judecat separat, a fost pronunțată în martie a.c..

Interceptări realizate în baza unui protocol nelegal între DNA şi SRI

Inițial, în 2015, tot lotul fusese condamnat la pedepse cu închisoare, însă Curtea de Apel Galați a dispus rejudecarea celor doi inculpați. În paralel cu ancheta DIICOT, în 2017 DNA l-a trimis în judecată pe Aurel Popovici și pentru abuz în serviciu, considerând că la mijloc ar fi fost vorba și de fapte de corupție. De altfel, la un moment dat s-a discutat și despre conexarea celor două dosare. Interesant este că în timpul proceselor, inculpații au reușit să scape de unele probe compromițătoare aflate la dosar, respectiv o serie de interceptări realizate cu ajutorul Serviciului Român de Informații, interceptări care au fost excluse întrucât ar fi fost realizate nelegal, în baza unui protocol de colaborare DNA și SRI.

Sentința definitivă pronunțată marți de Curtea de Apel Suceava face trimitere și la un articol din Protocolul 7 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului care reglementează faptul că nimeni nu poate fi urmărit penal sau condamnat de două ori pentru aceeași faptă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...