spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTConsiliu Județean, la feminin

Consiliu Județean, la feminin

Actualul Consiliu Județean (CJ) este cel mai „feminin” dintre toate cele care au existat în ultimii ani. O analiză a structurii componenței CJ ne arată că în acest mandat sunt 11 femei consilier județean, cărora li se adaugă președintele CJ, Doina Federovici, care are și ea drept de vot. Astfel 37,5% dintre consilierii județeni sunt femei.

„Nu știam despre acest aspect. Nu știu dacă e bine sau rău, dar sper din tot sufletul ca toți consilierii, fie că suntem de la putere, fie din opoziție, fie că suntem femei sau bărbați să reușim să trecem peste orice fel de barieră, să comunicăm mai bine și să facem instituția aceasta să funcționeze mai bine decât în ultimii ani. Dacă vom reuși, și cred că vom reuși, va fi meritul tuturor. Și al femeilor, și al bărbaților, și al celor care acum suntem la putere în CJ, dar și a celor care sunt în opoziție, pentru că sunt convinsă că toți dorim binele județului”, a declarat Doina Federovici.

La rândul său, secretarul județului, Stelică Bejenaru, a rămas surprins de această situație, declarând că nu a analizat niciodată problema din acest unghi de vedere.

Femeile erau „un lucru rar” în vechiul CJ

Vechiul CJ, cel din 2016, avea, în momentul constituirii, doar șase femei, dar ulterior numărul a variat în funcție de demisiile de pe parcursul mandatului de patru ani. CJ-ul a cărui mandat a început în 2012 a avut doar o singură femeie în componența inițială, în timp ce cel din 2008 a avut șase femei. Ceva mai multe a mai avut CJ-ul care și-a început mandatul în 2004. Este vorba de șapte femei, printre care se afla și actualul președinte, Doina Federovici.

Cele mai multe femei în actualul CJ „au fost trimise” de către PSD, șapte, dacă o punem la număr și pe Doina Federovici, adică 43,75% din componența grupului social-democrat. La liberali sunt trei femei din cei 12 consilieri (25%), la ALDE o femeie din trei consilieri, iar din cei doi consilieri ai Pro România, una este femeie.

Trebuie spus că structura CJ se va modifica mai mult ca sigur după alegerile parlamentare.

Nicio treime din foștii consilieri nu se mai regăsesc în noul CJ

Un alt lucru care ar putea duce la o schimbare față de vechiul CJ este faptul că în actualul legislativ local se mai regăsesc doar 11 dintre foști consilieri județeni din cei care și-au dus la bun sfârșit mandatul. Mai bine de jumătate dintre ei, șase, au fost realeși pe lista PSD, patru pe lista PNL și unul pe lista ALDE. Doi dintre ei, social-democrații, Constantin Pătrăuceanu și Sergiu Marian sunt la al treilea mandat consecutiv. În situația lor mai sunt și alți consilieri județeni, dar aceștia nu și-au dus mandatele la bun sfârșit.

Femeile din Consiliului Județean
PSD

Doina Federovici
Alexandra Huțu
Elena-Ramona Guraliuc
Cristina Breșug
Galia Hrimiuc
Mioara-Paula Jurgiu
Cristina-Andreea Andrei

PNL

Rodica Abăcioaei
Mirela Saucă
Agnes-Mihaela Holcă

ALDE

Florea Marocico

Pro România

Mihaela Lafontain-Hrițcu

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...