vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTArmată de oameni mobilizaţi pentru camionul de terapie intensivă (video)

Armată de oameni mobilizaţi pentru camionul de terapie intensivă (video)

După un drum de 12 ore, camionul special a ajuns marţi noapte în curtea Spitalului Judeţean. Miercuri şi joi echipe de specialişti au muncit de la primele ore ale dimineţii şi au operaţionalizat unitatea într-un timp record. Chiar şi cel care a adus camionul a fost uimit că în doar 24 de ore au fost conectate toate utilităţile pentru unitatea unde se vor putea trata simultan 12 pacienţi în stare critică.

Autotrenul modificat şi transformat într-o secţie de reanimare pe roţi a fost adus de la Cluj, după un drum de aproape 12 ore, însoţit de escorte ale Poliţiei, din cauza gabaritului depăşit.

Camion extins în doar patru ore

Cel care s-a ocupat de transportul pe parcursul a aproape 450 de kilometri, timp de 12 ore, în condiţii speciale, a fost chiar coordonatorul proiectului la nivel naţional, medicul Radu Gabriel Rotaru, din cadrul Fundaţiei Pentru Smurd.


„Unitatea are 12 paturi, fiecare fiind dotat cu monitor de terapie intensivă, un stativ pentru trei injectomate, un perfuzomat şi un ventilator mecanic. Restul consumabilelor este asigurat de spital. De asemenea, are un generator propriu, care poate oricând porni, dacă electricitatea de la spital pică, o staţie de oxigen de 300 de litri, un rezervor de apă de 1.000 de litri şi două toalete cu rezervor separat”, a precizat medicul Radu Gabriel Rotaru.

Potrivit acestuia, în patru ore camionul este extins, interiorul ajungând la 85 de metri pătraţi şi este dotat complet pentru a putea deservi pacienţi. Până când primul pacient va putea fi internat acolo, propriu zis, ar putea dura, însă, 4-5 zile, pentru că este nevoie şi de racordarea la utilităţi, avizele DSP pentru funcţionare şi instruirea minimă a personalului.

„Cei de la spital s-au mişcat chiar foarte bine şi deja a fost racordat la electricitate, se montează staţia de oxigen deja, deci lucrurile se mişcă foarte bine. După ce terminăm partea de instalare vom avea şi o discuţie cu personalul care va deservi această unitate pentru a se acomoda”, a mai spus medicul Radu Gabriel Rotaru.

Ajutor cerut de autorităţi

Autorităţile din Botoşani au cerut sprijin Guvernului pentru a face faţă afluxului de pacienţi covid. Astfel, la două săptămâni de la prima solicitare, o Unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, dotată cu 12 paturi a ajuns la Spitalul Judeţean Botoşani.

Aceasta vine în sprijinul medicilor de pe secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Botoşani. Aici toate cele 15 paturi destinate bolnavilor Covid aflaţi în stare critică sunt ocupate. Alţi câţiva bolnavi aşteaptă eliberarea unui pat pe această secţie, acest lucru creând o presiune în plus pe umerii medicilor. „Pe ATI este o mare problemă pentru că Spitalul Judeţean este singură unitate sanitară care are o unitate de Terapie capabilă să îngrijească bolnavii Covid, faţă de alte judeţe care au mai multe spitale capabile să facă aşa ceva. De aia, această unitate mobilă este binevenită, pentru că se măreşte capacitatea de a primi pacienţi. Toate paturile sunt ocupate şi avem presiune din partea altor pacienţi pe care nu îi putem primi pe ATI, dar care sunt în stare critică”, a precizat medicul Radu Malancea, managerul SJU Botoşani.

Spitalul este ocupat în proporţie de aproape 100%

Cea mai mare unitate sanitară din judeţ dispune de 120 de paturi destinate bolnavilor de Covid-19, iar în acest moment gradul de ocupare este de aproape 100%.
Majoritatea celor internaţi cu Covid19 prezintă forme medii sau severe, fiind nevoie de o suplimentare a paturilor pentru cei în stare critică. „Unitatea e venită pentru a sprijini Secţia ATI a Spitalului Judeţean. Având în vedere că în ultima perioadă formele bolii sunt medii spre grave, foarte mulţi pacienţi s-au agravat pe perioada internării şi nu putem cuantifica să spunem că mâine o să avem 2 sau 20 de pacienţi pe ATI. Presiunea pe medici este mare. Foarte mare. Evoluţia este imprevizibilă. Astăzi (n.r., ieri), toate cele 15 paturi sunt ocupate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Unitatea Mobilă va putea primi pacienţi în câteva zile, promit autorităţile.

Medici aduşi de la Iaşi şi Bucureşti

În ajutorul medicilor de la Botoşani vor veni alţi doi medici de la Iaşi, unul de la Bucureşti, dar şi câţiva rezidenţi care să ajute personalul medical să facă faţă unui eventual aflux de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...