miercuri, martie 22, 2023
AcasăLocalAstăzi - Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului

Astăzi – Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului

Astăzi, 14 noiembrie, este Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului. Lăsatul secului semnifică renunţarea la obiceiurile lumeşti înainte de intrarea în post. Creştinii se adună în această zi la mese pline cu alimente şi băuturi, care vor fi interzise în perioada Postului Naşterii Domnului.

Tradiții variate în funcție de zona geografică

Tradiţiile legate de Lăsatul secului sunt variate în funcție de zonele geografice, însă toate au în comun masa festivă la care se adună familia, rudele şi prietenii.

În trecut, era obiceiul ca în ziua dinainte de începerea Postului Crăciunului gospodinele să spele toate vasele în care au pregătit bucate „de dulce”, astfel ca acestea să poată fi folosite pentru mâncare de post pe care o vor pregăti timp de 40 de zile. Vasele trebuie lăsate cu gura în jos pentru ca oamenii să fie feriţi de pagubă şi de boală.

O altă datină din popor spune că astăzi, de Lăsatul secului, trebuie adunate toate resturile de mâncare într-o faţă de masă, inclusiv oasele, şi aruncate spre răsărit şi astfel păsările nu vor mai strica ogoarele în anul următor.

În unele zone, de Lăsatul secului, finii merg la naşi cu diferite daruri, printre care o găină friptă, un colac mare uns cu miere şi o sticlă de vin. Finii îşi cer astfel iertare pentru greşelile de peste an, iar naşii, după ce îi iartă, îi invită la masă. De pe masă nu trebuie să lipsească strugurii, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

În trecut, în satul tradiţional, zilele de la Lăsatul Secului până la Naşterea Domnului aveau un farmec aparte. Chiar dacă nu se organizau nunţi, hore, sau alte petreceri, sătenii nu renunţau la bucuria de a se întâlni. Astfel, gospodinele îşi dădeau întâlnire în câte o gospodărie, unde ţeseau, împleteau, sau coseau ştergare sau cămăşi tradiţionale, lucrul fiind împletit cu poveşti şi ghicitori. Gazda îi servea pe oaspeţi cu plăcinte cu varză sau dovleac, sarmale cu crupe sau borş de sfeclă roşie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
8.1 ° C
10.6 °
7.2 °
90 %
0.5kmh
100 %
mie
13 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
20 °
Dum
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Decât să se curenteze elevii la priză, mai bine se usucă pe mâini natural, că deja e primăvară.  

EDITORIAL

E din ce în ce mai greu de trăit în țara asta, dar, așa cum era de așteptat, nu pentru toată lumea. E ca...

EPIGRAMA ZILEI

Când zbori prea jos cu-a ta mașină Eu doar atât îți spun: Din sens opus poate să vină Un alt nebun... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...