vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMoarte cumplită pentru un bărbat din judeţ (video)

Moarte cumplită pentru un bărbat din judeţ (video)

Un botoşănean, în vârstă de 39 de ani, şi-a pus capăt zilelor într-un mod şocant la finalul săptămânii trecute. Acesta s-a aruncat într-o fântână şi a fost descoperit cu capul înfipt în mâl, duminică după-amiază, de mai mulţi oameni care mergeau să culeagă ciuperci într-o pădure din apropierea localităţii Cătămărăşti Vale. Unul dintre aceştia a vrut să scoată o găleată cu apă, însă, a observat cizmele de cauciuc ale victimei, care se vedeau la suprafaţa apei.

Speriaţi, oamenii au sunat la 112, iar la faţa locului a ajuns un echipaj de pompieri şi unul de la Ambulanţă. Pompierii militari au reuşit să coboare un om în fântână, după care au legat trupul celui căzut şi l-au ridicat cu ajutorul unor frânghii şi scripeţi. Ulterior l-au predat cadrelor medicale.
„Din păcate nu s-a mai putut face nimic, decesul survenind cu mai multe ore înainte. Avea capul afundat în mâl”, a spus un angajat din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Bărbatul a fost identificat ieri de poliţişti.

Tot mai mulţi botoşăneni sunt afectaţi de depresie

Potrivit cadrelor medicale, depresia face tot mai multe victime în rândul botoşănenilor, iar tot mai multe cazuri ajung la suicid. Medicii spun că peste trei sferturi din populaţia judeţului suferă de un episod de depresie, care, tratat necorespunzător, poate ajunge la o afecţiune mult mai gravă.

Pierderea locului de muncă, şomajul, problemele de sănătate, izolarea socială care duce şi la o creştere a consumului de alcool fragilizează echilibrul emoţional al oamenilor. Iar acestea pot duce la tulburări emoţionale, anxietate, depresie, până la sinucidere sau tulburări de comportament. „Conform criteriilor de diagnostic actuale, 80% din populaţie prezintă sau va prezenta la un moment dat un episod de depresie. În cifre, raportul este de 3 la 1 în favoarea femeilor, dar din proprie experienţă pot spune că acest fapt este doar pentru că bărbaţii îşi ascund această boală sub masca alcoolismului sau a consumului de substanţe psihoactive”, a avertizat medicul primar psihiatru Laura Jijie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”.

„La noi stigmatul bolilor psihice este încă foarte prezent”

Depresia nu este o simplă stare proastă, peste care cineva poate trece cu un mic efort de voinţă, ci o boală cu care trebuie să lupte şi pe care trebuie să o trateze corect, la fel cum s-ar trata dacă ar avea cancer. Boala poate fi determinată de un dezechilibru chimic în creier, de aceea sunt necesare medicamente, antidepresive, şi participarea la mai multe şedinţe de psihoterapie.

Potrivit cifrelor, anual, în ultimii trei ani, la Secţia de Psihiatrie a SJU au fost internate din cauza depresiei aproape 2.500 de persoane, iar zilele de spitalizare au depăşit 10.000. Cu alte cuvinte, din cauza depresiei s-au acumulat 30 de ani de spitalizare doar într-un an.

Medicii spun că acestea sunt doar cazurile care se prezintă la medic şi că numărul real al celor care suferă de depresie este mult mai mare. „La noi stigmatul bolilor psihice este încă foarte prezent, din păcate, iar mulţi oameni nu apelează la serviciile unui psihiatru doar pentru că ceilalţi l-ar cataloga. Ceea ce este complet greşit”, a spus medicul primar Laura Jijie, specialist în pediatrie psihiatrică.

Specialiştii spun că de multe ori persoanele care suferă de această afecţiune nici nu îşi dau seama, cu atât mai puţin rudele sau cunoscuţii, motiv pentru care se recomandă acordarea unei atenţii deosebite când apar primele simptome. Persoanele care suferă de depresie se simt neliniştite, au senzaţia de frică, de spaimă, nu mai au chef să trăiască, există chiar şi gânduri de sinucidere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...