marți, august 9, 2022
AcasăLocalSpital fără medici câștigător la proces

Spital fără medici câștigător la proces

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani a scăpat de amenda de 5.000 de lei aplicată anul trecut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani. Imediat după aplicarea sancțiunii, reprezentanții spitalului au contestat amenda în instanță, iar în urma unui proces derulat la Judecătoria și Tribunalul Botoșani magistrații au anulat procesul verbal. Sentința definitivă a fost pronunțată luni, instanța apreciind că nu există corespondență între fapta descrisă în procesul-verbal și prevederile ordinelor Ministrului Sănătății în baza cărora a fost aplicată sancțiunea.

Spitalul Mavromati amendat pentru deficienţele de la Săveni

În vara anului trecut, Spitalul Județean „Mavromati” a fost sancţionat contravenţional, cu o amendă de 5.000 de lei, pentru deficienţele de la Secţia exterioară din Săveni. Sancţiunea DSP a fost aplicată la două săptămâni după ce primarul de atunci al comunei Vorniceni, Toader Leampăr, a murit în unitatea spitalicească din oraşul Săveni, ca urmare a faptului că, la momentul respectiv, în spital nu se afla niciun medic de gardă. Potrivit unui comunicat de presă emis DSP Botoșani în august 2019, amenda a fost aplicată „pentru nerespectarea reglementărilor legale în vigoare privind munca în schimburi, a timpului de muncă, a regimului pauzelor, luând în considerare existenţa unor factori de risc în mediul de muncă şi capacitatea de adaptare a salariaţilor”. De asemenea, inspectorii DSP au dispus un set de măsuri, dând termen pentru implementarea acestora.

Primarul din Vorniceni a murit pe treptele Spitalului din Săveni

În fapt, unitatea medicală din Săveni este secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, iar pe 4 iulie 2019, primarul comunei Vorniceni a ajuns acolo în urma unui infarct. El a fost văzut de o asistentă care era de serviciu, însă, ulterior, a decis să plece. La scurt timp, primarul s-a prăbuşit pe treptele fostului spital orăşenesc. La faţa locului a fost chemat şi un echipaj de la staţia din Săveni a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dar şi o ambulanţă SMURD-TIM cu medic de la Botoşani, care însă nu au mai putut să îl salveze pe bărbat.

DSP Botoşani acuză încălcări în privința organizării gărzilor

Tragedia a fost mediatizată la acea vreme, iar ulterior Compartimentul Control Unități și Servicii de Sănătate din cadrul DSP Botoșani a efectuat o serie de verificări, în perioada 8 – 16 iulie 2019, la Spitalul Județean. Astfel, pe baza documentelor solicitate, cei de la DSP au apreciat că la Secția exterioară Săveni ar fi fost o serie de încălcări în privința organizării gărzii, iar pe 16 iulie 2019 spitalul a fost amendat.

În timpul procesului, cei de la spital au prezentat mai multe argumente, arătând că la mijloc a fost vorba de o serie de informații eronate în planificarea gărzilor, determinate de faptul că la Săveni garda era asigurată și cu medici din cadrul altor secții și servicii ale spitalului. Astfel, programările sufereau modificări față de lista stabilită inițial de medicul șef. Prin urmare, chiar dacă pe anumite programări un medic apărea cu gărzi succesive, acest lucru nu se întâmpla și în realitate.

Amendă anulată de Judecătoria Botoşani

Confruntând informațiile, Judecătoria Botoșani a anulat amenda aplicată, însă reprezentanții DSP au formulat apel. Așa se face că disputa a ajuns la Tribunal, unde au fost reanalizate argumentele invocate de cele două părți. La final, însă, sentința Judecătoriei a fost menținută, iar apelul formulat de DSP a fost respins ca nefondat. Prin urmare, amenda de 5.000 de lei a fost anulată, la fel și procesul verbal întocmit de DSP Botoșani.

Pentru ca situația să nu se repete, medicii din Spitalul Județean au decis să desfășoare, prin rotație, activitate și la Secția exterioară de la Săveni. Ei spun că au luat această decizie pentru a veni în ajutorul oamenilor până la angajarea unor medici pe posturi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
22.2 ° C
22.6 °
20.5 °
88 %
2.9kmh
75 %
mar
24 °
mie
19 °
joi
23 °
vin
29 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot e un lucru bun că măcar au încercat.

EDITORIAL

În limba de lemn, cea oficială, se spune că Recensământul Populației și al Locuințelor și-a încheiat faza cea mai importantă. După verificare, corectare și...

EPIGRAMA ZILEI

Jocul meu este firesc, Spun parol sau cip sau tac Iar de mă întrebi ce fac Îți răspund posac: Citesc!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...