spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBotoșaniul primește pacienți cu Covid din țară (video)

Botoșaniul primește pacienți cu Covid din țară (video)

Situaţie fără precedent în lupta cu Covid19 la nivel naţional. Din cauza numărului foarte mare de bolnavi în stare critică aflaţi în secţiile de Reanimare din Bucureşti, mai mulţi bolnavi au fost trimişi, ieri, la spitale din Moldova. Printre unităţile care au primit pacienţi se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

Aceasta este cea mai amplă acţiune de relocare de pacienţi din perioada pandemiei, arătând cât de disperate sunt autorităţile sanitare în încercarea de a găsi soluţii pentru bolnavii în stare critică.

O aeronavă militară C-27 Spartan a decolat ieri după-amiază de pe aeroportul Otopeni cu cinci pacienţi cu Covid19, din spitalele din Bucureşti. Toţi cei cinci sunt bolnavi grav şi urmau a fi preluaţi de secţiile de Reanimare din Moldova. „Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să transporte joi, 19 noiembrie, din Bucureşti la spitale din regiunea Moldovei, 15 pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă. Astfel, într-un prim zbor, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă, în regim de urgenţă, pe ruta Otopeni – Bacău – Iaşi, cinci pacienţi bolnavi de COVID 19”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării Naţionale.

Trei dintre pacienţi vor rămâne la Iaşi, unul a fost transportat la Bacău, iar ultimul la Botoşani.

Desfăşurare de forţe pentru transport

Ieri, în cursul amiezii, o ambulanţă cu medic a plecat de la Botoşani pentru a prelua respectivul pacient direct de pe Aeroportul Iaşi. Cadrele medicale nu au fost informate nici măcar cu privire la sexul sau vârsta pacientului, din cauza grabei cu care s-a făcut întreaga mobilizare.

Pentru transportul pacienţilor a fost nevoie de o adevărată desfăşurare de forţe, pe lângă mobilizarea unui avion militar fiind implicate zece autospeciale medicale de transport şi zeci de cadre medicale şi paramedici.

Imaginea de pe aeroportul din Iaşi era una de-a dreptul sumbră, trei ambulanţe fiind aliniate pe pistă, la trapa de ieşire din avion, unde pacienţii erau coborâţi pe rând şi preluaţi de echipaje. 10-12 persoane, echipate în combinezoane speciale, coborau cu atenţie fiecare bolnav şi îl duceau în ambulanţe. De acolo, fiecare şi-a urmat traseul stabilit de la Bucureşti.

Locuri la ATI centralizate oră de oră

La nivel naţional un centru din cadrul Ministerului Sănătăţii centralizează, oră de oră, numărul locurilor din secţiile ATI şi dirijează pacienţii acolo unde se eliberează un pat. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor sanitare, Botoşaniul este luat în calcul pentru preluarea mai multor pacienţi în perioada următoare, după ce a primit şi Unitatea de terapie Intensivă mobilă, capabilă să găzduiască 12 pacienţi intubaţi.

Următoarele zboruri urmau a fi planificate imediat cum aeronava militară ateriza din nou la Otopeni, deciziile de preluare a pacienţilor putându-se schimba de la o oră la alta, în funcţie de capacitatea secţiilor de Reanimare.

Din păcate, tot mai des locurile la Reanimare Covid se eliberează mai degrabă prin decesul, decât prin vindecarea unui pacient.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Peste o sută de noi cazuri diagnosticate la Botoşani

125 de persoane au fost diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului. Printre noile cazuri de infectare depistate se numără şi un medic de pe Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean. Un al doilea de pe aceeaşi secţie este suspect.

Bilanţul botoşănenilor infectaţi s-a ridicat, ieri, la 4.971. Numărul cazurilor active a scăzut, însă, la 1.305 după ce 239 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, în ultimele 48 de ore. În acelaşi interval au fost înregistrate şi cinci decese. Toţi cei cinci defuncţi sufereau şi de alte comorbidităţi. Bilanţul deceselor survenite în urma infecţiei a crescut astfel la 188, în timp ce al vindecaţilor a ajuns la 3478.

La nivel judeţean, rata de infectare a scăzut la 2,58 per mia de locuitori. La nivelul municipiului Botoşani a ajuns la 5,72.

Peste 200.000 de români s-au vindecat

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 10.108 cazuri noi de Covid-19. Din 36.963 de teste efectuate. De asemenea alţi 167 de români au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus. La ATI sunt internaţi 1.131 de pacienţi.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 393.851 de cazuri de persoane infectate. Dintre acestea, 269.590 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...