Județul Botoșani, pus pe harta vinului de Universitatea „Al.I. Cuza”

0

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași are un portofoliul bogat și interesant de proprietăți imobiliare, iar două dintre ele se află pe teritoriul județului Botoșani. Este vorba de conacul Alexandrescu din Guranda, dar și de conacul de la Ștefănești.

Dacă în cazul primului conac, cel de la Guranda, universitatea ieșeană se chinuie să-l vândă de mai bine de un an, fiind scos la licitație cu suma de 300.000 de euro, în cazul celui de al doilea s-a decis reabilitarea lui și reînființarea Stațiunii de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”. Potrivit presei ieșene, rectorul Universității „Al.I. Cuza” a anunțat că instituția pe care o conduce va investi sute de mii de euro pentru refacerea conacului. Cu această ocazie se va investi în amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. „Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești. Astfel, deja a fost intabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă… Vom demara și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, a declarat Tudorel Toader, potrivit bzi.ro.

Potrivit acestuia, aici va fi plantată și o mică podgorie din care se va obține „Vinul lui Cuza”. „Am început plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie, toată zona este reamenajată. Am împrejmuit totul… Va fi o mică podgorie și vom avea «Vinul lui Cuza»”, a conchis conducătorul universității ieșene.

Marca „Vinul lui Cuza” aparține universității ieșene de acum trei ani, când, la Cotnari, s-au îmbuteliat 400 de sticle de Fetească Neagră și 400 de Frâncușă din vinul obținut din producția 2016 a podgoriei didactice din Grădina Botanică. Produsul nu este disponibil la vânzare, ci folosit doar în ocazii de protocol ale universității: evenimente sau vizite de rang înalt.

Deja ai votat!
se încarcă...