spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLuna cea mai grea în lupta cu Covidul (grafice)

Luna cea mai grea în lupta cu Covidul (grafice)

♦ În cea de a șasea lună de stare de alertă, s-au înregistrat 2.548 de noi cazuri de Covid la nivelul județului, mai mult decât dublu raportat la toată perioada de la începutul pandemiei și până pe 14 octombrie.
♦ Numărul mediu al noilor cazuri a crescut de patru ori față de luna anterioară de stare de alertă, depășind 80 de cazuri pe zi.
♦ De asemenea, în această lună s-a dublat numărul copiilor infectați cu SARS-CoV-2, iar numărul deceselor a crescut de aproape cinci ori, ajungând la 60, adică o treime din totalul înregistrat până acum.

Ultima lună de stare de alertă a agravat foarte tare situația epidemiologică la Botoșani.

În perioada 15 octombrie – 14 noiembrie, în județ s-au înregistrat 2.548 de cazuri de Covid-19, adică mai bine de jumătate din cazurile înregistrate de la începutul pandemiei și până la acel moment. Din martie și până la jumătatea lunii noiembrie s-au înregistrat 4.550 de cazuri, ceea ce însemnă că în cea de-a opta lună de stare de alertă/urgență s-au înregistrat 56% din totalul cazurilor. Dacă ne raportăm la luna anterioară observăm lesne că numărul cazurilor a crescut de patru ori, de la 627 la 2.548.

Această situație se vede și în clasamentul național al numărului de noi cazuri de Covid-19. De unde la începutul toamnei județul Botoșani era unul oarecum lipsit de griji, fiind plasat în ultimul sfert al clasamentului, mai exact oscilând în jurul poziției a 30-a, atât ca număr brut de cazuri, cât și ca rată de infectare, acum județul a urcat până pe poziția a 27-a cu perspective de a atinge chiar locul 25.

Creștere exponențială a numărului de noi cazuri

În această perioadă ne confruntăm cu o dispersie accelerată a virusului în comunitate, cauzată de mai mulți factori.

Pe lângă începerea sezonului rece, care aduce cu el și o slăbire a sistemului imunitar și implicit o înmulțire a afecțiunilor respiratorii, în a doua jumătate a lunii octombrie lumea a continuat, în ciuda avertismentelor cadrelor medicale, să organizeze petreceri private, întâlniri la care nu s-au mai ținut cont de nicio regulă de protecție.

Restricţiile nu au dus la o scădere a numărului de infectări

Mai mult, pe plan politic, s-a insistat cu campania electorală pentru parlamentare, care, din experiența de la locale, este un bun vector de transmitere a virusului. Restricțiile impuse în Botoșani odată cu intrarea municipiului în scenariul roșu, purtarea obligatorie a măștii și în spațiile deschise și închiderea școlilor, apoi cele impuse de la nivel național de la începutul săptămânii trecute, nu au dus la o scădere vizibilă a cazurilor, în județ continuând să avem încă zile cu peste o sută de noi infectări.

Astfel, în perioada analizată, 15 octombrie – 14 noiembrie, avem o medie zilnică a noilor cazuri de 82,2, adică de patru ori mai mult ca luna anterioară, când vorbeam de 20 de cazuri, în medie, și de aproape 20 de ori (!) mai multe decât în vârful perioadei de concedii, 15 iulie – 14 august, când se înregistrau, în medie, puțin peste patru cazuri noi pe zi.

Noiembrie „negru”

Dacă ne raportăm lună pe lună, putem observa că noiembrie, deși nu s-a terminat, înregistrează cele mai multe cazuri. Astfel, până pe 17 noiembrie s-au depistat 1.617 noi cazuri, cu aproape 30 mai multe decât în întreaga lună octombrie, când au fost raportate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani 1.590 de cazuri.

Cele mai puține cazuri au fost înregistrate în martie, 38, dar trebuie precizat că vorbim de luna în care „am importat” practic Covidul, adică primul caz a fost un bărbat carantinat după ce s-a întors din străinătate. El a fost depistat pozitiv la jumătatea lunii martie, iar după o perioadă scurtă de liniște au început să apară cazurile la persoanele care au intrat în contact cu Spitalul din Suceava și cu focarul ce s-a dezvoltat în jurul sistemului sanitar botoșănean.

Concediile nu au adus infectări

După o primăvară agitată, cu un lockdown total impus de la nivel național, când Botoșaniul ajunsese în Top 3 al județelor cu număr mare de cazuri, după Suceava și București, a urmat o vară liniștită, în care situația s-a îmbunătățit radical, lunile de vară, iulie și august, în ciuda concediilor, marcând un minim al noilor cazuri, cu 150 în iulie și 165 în august. Toamna a marcat o recrudescență a bolii, ajungând acum la cifre amețitoare.

S-a dublat numărul copiilor infectați

Un alt aspect negativ este cel referitor la copii, cu vârste între 0 și 18 ani.

În perioada 15 octombrie – 14 noiembrie s-a înregistrat un număr de copii pozitivi la SARS-CoV-2 mai mult decât dublu decât toată perioada de la debutul crizei sanitare și până pe 14 octombrie. Astfel, până pe 14 noiembrie au fost infectați 289 de copii și adolescenți, dintre care 150 doar în ultima lună de stare de alertă. Aceste cifre justifică măsura închiderii școlilor și a trecerii învățământului în online.

Şcoala nu a fost principalul vector de transmitere

Potrivit specialiștilor, nu școala ar fi totuși vectorul principal de transmitere, ci „activitățile” din jurul ei. Directorul interimar al DSP, medicul de urgență Monica Adăscăliței (foto), susține că, din analiza anchetelor epidemiologice, influența desfășurării cursurilor școlare „față în față” este marginală în explozia de cazuri din ultima lună, copiii reprezentând mai puțin de 6% din totalul îmbolnăvirilor centralizate. „Toate cazurile la copii pe care îi avem pozitivi sunt din familii, nu s-au contaminat la școală. Nu am avut cazuri de copii pozitivi și părinți negativi”, a mai spus șefa DSP.
Din cei 150 de copii care au contactat teribilul virus, 21 aveau mai puțin de patru ani, iar 129 aveau vârste cuprinse între cinci și 18 ani.

În luna anterioară a stării de alertă, fuseseră raportați 51 de copii care s-au îmbolnăvit de Covid-19, dintre care doi cu vârsta mai mică de patru ani. În urmă cu două luni, în perioada 15 august – 14 septembrie, au fost raportați doar 28 de cazuri în rândul copiilor. De altfel, până pe 16 septembrie, DSP raportase 76 de copii care au contactat virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat boala.

În perioada 15 octombrie – 14 noiembrie, majoritatea noilor cazuri s-au raportat la categoria de vârstă 19-65 de ani – 1.887 de cazuri, în timp ce peste 65 de ani au fost depistate 511 de persoane bolnave de Covid.

A sporit cu 40% numărul testelor 

Analiza datelor statistice ale ultimei luni arată și un aspect pozitiv, în sensul că a crescut și numărul testelor efectuate. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 12.244 de teste, cu aproape 40% mai mult decât în luna precedentă, când s-au testat 8.856 de persoane. Dintre acestea au fost testate 7.512 persoane unice, față 6.032 în perioada 15 septembrie – 14 octombrie.

Zile cu număr record de infectări

Zilele cele mai negre ale celei de a șasea lună a stării de alertă au fost: 11 noiembrie, când s-a înregistrat și recordul de infectări în județ – 156 de cazuri, adică mai multe decât în toată luna iulie (150 de cazuri), 6 noiembrie cu 131 de cazuri și 28 octombrie cu 130 de cazuri. Trebuie spus că au fost și șapte zile în care numărul cazurilor a fost mai mic sau egal cu 50. Vorbim de datele de 8 noiembrie – 26 de cazuri, 19 octombrie – 29 de cazuri, 18 și 26 octombrie cu câte 37 de cazuri, 16 octombrie – 40 de cazuri, 15 octombrie – 49 de cazuri și 1 noiembrie – 50 de cazuri.

De cinci ori mai multe decese

Un alt aspect negativ al evoluției pandemiei de Covid în ultima lună a stării de alertă îl reprezintă creșterea numărului morților. Astfel, dacă cu o lună în urmă s-au înregistrat 14 decese atribuite nemilosului virus, în luna analizată avem aproape de cinci ori mai mult, 60.
31 dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la femei și 29 la bărbați, în condițiile în care și raportul noilor bolnavi de Covid-19 a fost net în favoarea femeilor, 1.422 la 1.126.
Majoritatea deceselor, 56, au survenit la persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cele mai multe, 24, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani, în timp ce 16 aveau între 60 și 69 și 12 între 80 și 89 de ani. În perioada analizată s-au înregistrat și patru decese la persoane cu vârste cuprinse între 90 și 99 de ani.

De asemenea, virusul a fost fatal și pentru trei botoșăneni din categoria de vârstă 40-49 de ani și unul din cea 50-59 de ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...