spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTCoronavirusul intră masiv și după gratii

Coronavirusul intră masiv și după gratii

În ciuda măsurilor foarte stricte dispuse de Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a preveni îmbolnăvirile în unitățile de deținere, la Botoșani noul coronavirus a ajuns și în spatele gratiilor. „De la începutul pandemiei și până în prezent, în rândul persoanelor aflate în custodia unității au fost înregistrate șase cazuri pozitive SARS-CoV-2, față de care s-a dispus măsura transferului la Penitenciarul-Spital București-Jilava, unitatea desemnată să gestioneze cazurile ușoare și medii de îmbolnăvire cu Covid-19, în vederea aplicării conduitei terapeutice, starea de sănătate a acestora fiind bună” a precizat directorul Penitenciarului Botoșani, Cristian Ieremie.

Acesta a adăugat că în prezent nu mai există niciun alt deținut confirmat pozitiv SARS-COV-2, care să prezinte simptomatologie specifică infectării cu virusul SARS-CoV-2. „Toți deținuții declarați contacți ai cazurilor confirmate au fost testați PCR, rezultatele fiind negative și li se monitorizează permanent starea de sănătate. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul persoanelor custodiate confirmate Covid-19 pozitiv”, a adăugat Cristian Ieremie.

Surse de infectare din afara unităţii de detenţie

Anchetele epidemiologice efectuate în fiecare caz în parte au indicat că sursele de infectare ar fi din afara unității de detenție, fiind vorba de deținuți aduși recent în unitatea de detenție. „Conform normelor, fiecare deținut care este adus în penitenciar este ținut mai întâi în carantină 21 de zile, perioadă în care nu intră în contact cu niciun alt deținut din rândul celor aflați în custodie”, a spus Dan Andrici, liderul filialei Botoșani a Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare. În plus, administrația penitenciarului a înființat o zonă pentru izolarea persoanelor confirmate Covid-19 pozitiv, utilizată de la momentul confirmării până la transferul efectiv la Penitenciarul-Spital Jilava, transfer care are loc în numai câteva ore.

Cazuri de infectare mai numeroase în rândul personalului decât în rândul deţinuţilor

În schimb, virusul a afectat și personalul unității, iar aici cazurile de infectare au fost mai numeroase decât în rândul deținuților. Astfel, de la începutul pandemiei și până în prezent 28 de angajați au fost confirmați pozitiv. „La momentul actual sunt doar opt cazuri active, angajații fiind în carantină la domiciliu”, a precizat directorul Penitenciarului Botoșani, Cristian Ieremie. Totuși, având în vedere situația înregistrată, Direcţia de Sănătate Publică Botoșani a dispus în urmă cu circa o săptămână o testare în masă, fiind testați circa 250 de deținuți (n.r. – din cei peste 550) și circa 50 de angajați, în condițiile în care personalul unității depășește 320 de angajați.

„Colegii care au fost depistați pozitiv nu au acuzat simptome grave. Majoritatea au avut forme ușoare, care nu au impus spitalizarea sau internarea pe secțiile ATI. De altfel, după perioada de izolare ei au revenit la serviciu”, a spus Răzvan Chilărașu, liderul sindicatului „Novo Legis” din cadrul Penitenciarului Botoșani.

Stare de sănătate monitorizată în permanenţă

În vederea limitării transmiterii virusului SARS-CoV-2, administrația penitenciarului a luat mai multe măsuri. Astfel, starea de sănătatea angajaților unității este monitorizată atât la intrarea, cât și ieșirea din serviciu, dar și pe durata desfășurării activității. Totodată, se asigură materiale de protecție individuală – măști, mănuși, viziere, dezinfectanți de mâini și de suprafețe. „Am revenit la programul secvențial din perioada stării de urgență. Cei care lucrăm opt ore ne desfășurăm activitatea în două schimburi, de la 6 la 14 și respectiv de la 14 la ora 22, iar din fericire, cei care asigură turele, nu se confruntă cu situații deosebite, așa încât putem asigura activitățile fără niciun fel de probleme”, a adăugat Răzvan Chilărașu.

De asemenea, toți angajații care se declară contacți cu cazuri confirmate sunt trimiși imediat în izolare la domicilu pentru 14 zile. S-au limitat inclusiv deplasările deținuților în incinta unității, cei închiși fiind încurajați să mențină legătura cu membrii familiei în sistem online. În plus, s-a hotărât ca deținuții să nu mai fie prezentați în instanță, în cadrul proceselor aflate pe rol, utilizându-se la maxim sistemul de videoconferinţă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...