sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSpitalul Judeţean rămâne fără şef

Spitalul Judeţean rămâne fără şef

Începând de astăzi, cea mai mare unitate sanitară din Moldova rămâne fără manager. Medicul ortoped Radu Malancea şi-a înaintat demisia, aşa cum era preconizat, imediat după ce a obţinut un mandat de consilier judeţean.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii aprilie, Ordonanţa de Urgenţă 40, care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. În acest context, Radu Malancea a fost numit, temporar, pe perioada stării de urgenţă de către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, manager la Spitalul Judeţean, în locul medicului Livia Mihalache, numită cu concurs. Ulterior spitalul a revenit, însă, în administrarea Consiliului Judeţean şi urmează ca, în contextul demisiei lui Malancea, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, să numească un nou manager.

Consiliul Judeţean va fi cel care va numi un nou manager

„Domnul doctor şi-a înaintat demisia, către DSP Botoşani. Noi am direcţionat-o către Ministerul Sănătăţii, având în vedere că dumnealui a fost numit prin ordin de ministru. Dumnealui este consilier judeţean şi automat este incompatibil cu funcţia de manager. Consiliul Judeţean va fi cel care va numi un nou manager, spitalul fiind în directa subordine”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Având un mandat din partea PNL Botoşani, medicul Radu Malancea ar fi fost, oricum, într-un dezacord politic şi ideologic cu actuala conducere a Consiliului Judeţean, care coordonează unitatea sanitară. Reprezentanţii CJ Botoşani au luat şi ei la cunoştinţă despre demisia medicului Radu Malancea.

Punct de vedere cerut din partea Consiliului de Administraţie al spitalului

În prezent, şeful CJ, Doina Federovici, a cerut un punct de vedere din partea Consiliului de Administraţie al spitalului vizavi de situaţia în care se află unitatea în acest moment. Şi asta pentru că înainte de schimbarea managerului care a ocupat funcţia prin concurs, au fost o serie de tensiuni în interiorul spitalului.

„Înainte ca doamna doctor să fie suspendată, un număr de aproape 400 de cadre medicale şi personal sanitar au înaintat către CJ şi CA al spitalului o petiţie în care acuzau că doamna manager (n.r. Livia Mihalache) nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile şi au cerut demisia domniei sale. Având în vedere această petiţie, am cerut un punct de vedere CA al spitalului, care va trebui să înainteze o propunere dacă doamna doctor rămâne în funcţie sau se propune revocarea domniei sale”, a declarat Doina Federovici.  

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât medicul Livia Mihalache a deschis şi o acţiune în instanţă, prin care contestă decizia ministrului Nelu Tătaru de a o suspenda din funcţie în primăvara acestui an. Aceasta a fost suspendată din cauza „managementului defectuos” pe perioada pandemiei.

Preşedintele CJ spune că pe data de 21 noiembrie, după ce demisia actualului manager va avea efect, aceasta va face o nominalizare pentru conducerea celui mai mare spital din judeţ şi al treilea, ca număr de paturi, din ţară.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...