Zeci de președinți de secții de votare înlocuiți

Schimbări în componența conducerilor secțiilor de votare din județ. Astăzi, membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Județeană Botoșani au fost nevoiți să desemneze 68 de noi președinți și locțiitori ai acestora în birourile electorale din cadrul secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie a.c.. Desemnarea acestora s-a făcut prin tragere la sorți, după ce o parte dintre cei desemnați inițial au depus cereri de retragere din diferite motive.

O situație deosebită a fost înregistrată în comuna Răchiți, la secția de votare 337, unde președinte a fost desemnat inițial Alberto Ionuț Irimiea, membru de partid și consilier local din partea ALDE. Cum președinții și locțiitorii trebuie să fie apolitici, în urma unei contestații depuse de PNL în cursul zilei de 17 noiembrie a.c., membrii BECJ au decis înlocuirea acestuia, funcția fiind preluată în urma tragerii la sorți computerizată de Iuliana Cicoară.

Potrivit legislației în vigoare, președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia sunt desemnați de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin tragere la sorți computerizată, dintre persoanele înscrise în corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite.

În cazuri de forță majoră, înlocuirea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare sau a locțiitorilor acestora se realizează de AEP, prin tragere la sorți computerizată, dintre persoanele înscrise în corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, cu aplicarea corespunzătoare a criteriilor enunțate mai sus.

 

Deja ai votat!