sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăLocalPetru Fercal este noul protopop de Botoşani

Petru Fercal este noul protopop de Botoşani

Preotul Petru Fercal, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, este noul protopop de Botoşani. Acesta a fost învestit astăzi, 23 noiembrie, de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Petru Fercal preia funcţia deţinută în ultimii 30 de ani de preotul Lucian Leonte, parohul Bisericii „Sfântul Ilie”. Lucian Leonte a împlinit vârsta de pensionare pe 4 noiembrie şi, potrivit reglementărilor în vigoare, protopopilor nu li se mai prelungeşte mandatul după această vârstă.

Noul protopop s-a născut pe 30 martie 1960, în localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava. A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în perioada 1967 – 1975, în satul natal. În perioada 1975 – 1977 a urmat prima treaptă de liceu la Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

În perioada 1978-1983 a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, instituţie pe care a absolvit-o cu media generală 9.09, ca şef de promoţie.

În perioada 1983 – 1984 a satisfăcut stagiul militar la Unitatea Militară 01336 din Zalău. După armată, a urmat cursurile Institutului Teologic Bucureşti, obţinând la absolvire cea mai mare medie generală din Arhiepiscopia Iaşilor – 9, 41.

Pe 30 noiembrie 1988 a fost hirotonit diacon, iar la 1 decembrie 1988, preot la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani.

Preotul Petru Fercal a construit lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” Aşezământul pastoral-filantropic, ce include cantină pentru săraci, club pentru tineri şi bibliotecă.

Pe 30 octombrie 2011, a avut loc sfinţirea Bisericii, a Aşezământului pastoral-filantropic şi a casei parohiale. Slujba a fost oficată de către ÎPS Teofan şi PS Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, preotul Petru Fercal a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
0 ° C
0.6 °
-0 °
84 %
2.7kmh
92 %
sâm
-1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Soluții verificate din vechime pentru cei care vor să rezolve problema cu partenerele de viață.

EDITORIAL

O publicație în care, ce-i drept, nu prea am încredere, „Puterea” se numește, titra cu litere de-o șchioapă acum la început de an cum...

GÂNDUL ZILEI

Mândra cu poalele-n brâu Spală rufele la râu Și la fel face tot satul Că-i scump tare kilowattul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...