sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Astăzi – Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Astăzi, 25 noiembrie, este cinstită Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Ea a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseţii şi înţelepciunii ei, chiar împăratul Maximian îşi dorea să-i devină soţie. Ecaterina credea că niciun bărbat nu se ridica la nivelul ei intelectual şi refuza să se căsătorească.

Mama ei decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetăţii, ca să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soţ. Părintele îi va vorbi de Hristos şi îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. După această întâlnire, Sfânta Muceniţă Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe. Însă pentru că nu era creştină, nu reuşeşte să vadă faţa Mântuitorului şi alege să primească Sfântul Botez.

În a doua vedenie, Hristos îi dăruieşte un inel de logodnă. Ecaterina rămâne uimită când găseşte a doua zi inelul pe degetul său. Din acel moment viaţa i se schimbă radical. Ecaterina merge la împăratul Maximian şi îi spune ca închinarea la idoli este o deşertăciune. Este dusă în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni pe care îi înfruntă şi reuşeşte să-i aducă la adevărata credinţă.

Ecaterina nu renunţă la credinţa în Hristos şi de aceea este zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi (de aceea sfânta este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată).

Pe 25 noiembrie 305, Sfânta Ecaterina a fost decapitată. Trupul ei a fost luat de îngeri şi dus pe Muntele Sinai. Sfintele moaşte vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului (Egipt), care le va aduce în această mănăstire. Toţi cei care ajung să se închine moaştelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe muntele Sinai primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Muceniţe.

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este ocrotitoarea intelectualilor

În Bucureşti, la Biserica Sfânta  Ecaterina, paraclis universitar, se află racla cu o părticică din moaştele sfintei. Având în vedere vasta ei cultură, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este cunoscută ca ocrotitoare a intelectualilor. La Biserica Vovidenia din municipiul Botoşani se află o părticică din sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Ecaterina.

Botoşănenii sunt aşteptaţi să o cinstească pe Sfânta Ecaterina, participând la slujba de hram oficiată astăzi la biserica din cartierul ANL Bucovina. „De am avea măcar două dintre calitățile Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și anume înțelepciunea și răbdarea. Știm prea bine că a fost înțeleaptă și a avut răbdare, pentru că a răbdat tot felul de schingiuri și chinuri. Așadar, dacă vom avea înțelepciune să facem ceea ce este plăcut lui Dumnezeu și vom avea răbdare cu noi înșine, cu cel de lângă noi, cu cei apropiați nouă, să avem răbdare și spor în rugăciune, cu toate cele bineplăcute lui Dumnezeu, atunci cu adevărat vom putea dobândi împărăția lui Dumnezeu. S-o avem pururi în rugăciunea noastră pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina”, a transmis preotul Liviu Ilie Florariu, parohul Bisericii Sfânta Ecaterina.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...