DSV Botoșani auditată de Comisia Europeană

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani va fi auditată, în sistem de videoconferință, de reprezentanții Comisiei Europene. Auditul, care va avea loc în perioada 7-16 decembrie, vizează în principal evaluarea controalelor oficiale privind siguranţa laptelui şi a produselor din lapte efectuate de către autorităţile competente din România. Anunțul a fost făcut astăzi chiar de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul unui comunicat de presă în care se menționează că „acţiunea are loc în cadrul programului de audit planificat al Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară (DG Sănătate şi Siguranţă Alimentară)”.

„Experţii misiunii de audit vor evalua sistemul de controale oficiale pe întregul lanţ al laptelui, fiind vizate mai multe aspecte, dintre care prioritizarea, planificarea, organizarea şi efectuarea controalelor oficiale privind siguranţa laptelui şi a produselor din lapte; controalele oficiale pentru verificarea cerinţelor de sănătate şi de igienă pentru producerea laptelui crud; controalele oficiale pentru stabilirea criteriilor microbiologice şi a nivelurilor maxime admise de reziduuri şi contaminanţi în lapte şi produse lactate; verificarea eficienţei controalelor oficiale, inclusiv activităţi de urmărire (follow-up) şi măsurile aplicate în cazul constatării unor neconformităţi; implementarea cerinţelor relevante ale legislaţiei europene cu privire la producerea laptelui crud şi a produselor lactate, inclusiv igiena, siguranţa şi trasabilitatea alimentelor; implementarea permanentă a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control), precum şi testarea prin analize microbiologice”, precizează ANSVSA.

Potrivit acelorași surse, misiunea de audit se va desfăşura sub forma a cinci reuniuni de lucru în sistem video tip teleconferinţă. Astfel, pe 7 decembrie a.c. va avea loc reuniunea de deschidere a misiunii, iar în zilele de 8, 10 şi 14 decembrie a.c. inspectorii DG(SANTE) vor purta discuţii cu reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, Suceava şi Botoşani. Potrivit calendarului, pe 16 decembrie 2020 va avea loc reuniunea de închidere a misiunii de audit şi prezentarea concluziilor preliminare.

ANSVSA precizează că, de la debutul pandemiei de COVID-19, a organizat mai multe videoconferinţe cu reprezentanţi ai operatorilor din domeniul alimentaţiei publice, inclusiv cu operatori din industria laptelui, pentru a veni în sprijinul acestora şi a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă.

Printre măsurile care trebuie aplicate de către operatorii din acest domeniu se află verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creşterii frecvenţei acestor acţiuni şi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de produse, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecţii alimentare şi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV2.

 

Deja ai votat!