Elevii din municipiul Botoşani vor primi burse majorate

0

Bursele pentru elevii din municipiul Botoşani, pentru anul şcolar 2020 – 2021, au fost majorate. În şedinţa de astăzi a Consiliului Municipal, aleşii locali au dezbătut şi proiectul privind aprobarea  cuantumului şi numărului de burse. Cuantumul propus pentru acestea era de 150 de lei (performanţă), 120 de lei (merit), 105 de lei (studiu) şi 90 de lei (socială).

Înainte de vot, Ada Macovei a prezentat amendamentul înaintat de cei nouă consilieri liberali din deliberativul local. Prin amendament s-a propus ca bursele să aibă valorile de 300 de lei (performanţă), 250 de lei (merit), 200 de lei (studiu) şi 300 de lei (socială).  „Fac un apel la toţi consilierii locali, mai ales la cei care au pregătit elevi olimpici şi care au avut copii olimpici sau ştiu ce înseamnă munca unui copil pentru a obţine performanţe, dar şi cei care sunt empatici şi altruişti şi care înţeleg ce înseamnă să ai un copil cu astm, cu sida, cu TBC sau cu ale probleme grave sau cu probleme financiare deosebite şi care totuşi obţine rezultate şi performanţe şcolare. Vă rog să fiţi de acord cu majorarea cuantumului burselor şcolare, pentru că sunt mai puţine ca în anii precedenţi şi de asemenea, raportat la populaţia şcolară a municipiului sunt aproape nesemnificative”, a spus Ada Macovei.

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a întrebat dacă consilierii liberali au calculat impactul financiar şi au identificat sursa pentru acoperirea acestei majorări.

În discuţii a intervenit Raluca Curelariu, de la USR – PLUS, care a explicat că a fost modificată modalitatea de decontare a transportului elevilor. „Hotărârea de Guvern care prevedea ca jumătate din valoarea abonamentului pentru transport elevilor să fie decontată de către municipalitate a fost modificată, astfel încât banii pe care în momentul acesta îi folosim pentru decontarea transportului în comun al elevilor îi putem foarte bine folosi pentru majorarea burselor. Ministerul Educaţiei a preluat această cheltuială, drept pentru care, da, avem bani în buget pentru creşterea burselor”, a precizat Raluca Curelariu.

Şi Daniel Botezatu a apreciat că majorarea cuantumului burselor va avea un impactul pozitiv asupra comunităţii şcolare din municipiu.

Proiectul a întrunit 22 de voturi pentru, Bogdan Buhăianu abţinându-se de la vot.

Deja ai votat!
se încarcă...