Municipalitatea va da mai puţini bani societăţii Modern Calor

Consilierii municipali botoşăneni au votat ieri proiectul vizând aprobarea preţurilor locale ale energiei termice produsă şi livrată de către Modern Calor şi a preţului local al energiei termice facturată populaţiei de către Modern Calor. Noile preţuri intră în vigoare la 1 decembrie.

Preţul de producere energie termică a scăzut de la 216,54 de lei pe gigacalorie la 204,14 lei pe gigacalorie, în timp ce tarifele pentru transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice au rămas neschimbate.

Prețul local facturat populației a rămas același

Astfel, dată fiind scăderea preţului de producere, preţul local nesubvenţionat (în care intră preţul de producere şi tarifele pentru transport, distribuţie şi furnizare) scade de la 395,52 de lei pe gigacalorie la 383,12 lei pe gigacalorie. Preţul local facturat populaţiei a rămas 180 de lei. Diferenţa de la 180 de lei pe gigacalorie până la 383,13 lei pe gigacalorie este asigurată de la bugetul local, ca subvenţie pentru energia termică. Potrivit noilor reglementări şi votului consilierilor municipali, subvenţia pentru energia termică asigurată de municipalitatea botoşăneană va scădea de la 215,52 de lei pe gigacalorie, la 203,12 de lei pe gigacalorie. Subvenţia va reprezenta 53,02% din preţul local al energiei termice furnizate populaţiei.

Primăria va face o economie de 700.000 lei

Practic, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, municipalitatea va economisi 700.000 de lei, reprezentând influenţa în bugetul local la poziţia subvenţie pentru energia termică livrată populaţiei, respectiv o reducere a efortului financiar al comunităţii locale în asigurarea energiei termice pentru populaţia municipiului. Se estimează că subvenţia acordată de Consiliul Municipal către Modern Calor va fi de 10.119.032 de lei pe an, la o cantitate de 49.818 de gigacalorii.

Mai mult, pe lângă subvenţia acordată de la bugetul de stat, sute de clienţi casnici ai Modern Calor vor beneficia şi de ajutoare la încălzire acordate de către stat. Potrivit conducerii societăţii Modern Calor, până la această dată au fost depuse aproximativ 730 de cereri.

Potrivit deciziei ANRE, scăderea preţului de producere va duce şi la scăderea preţului total de facturare pentru consumatorii noncasnici de la 395,52 de lei la 383,14 de lei.

Deja ai votat!