Omagiu adus istoricului Nicolae Iorga, la 80 de ani de la trecerea în veşnicie

În semn de omagiu adus marelui istoric botoşănean Nicolae Iorga, la comemorarea a 80 de ani de la trecerea sa în eternitate, Muzeul Judeţean Botoşani a lansat volumul „Din colecţia Casei Memoriale Nicolae Iorga Botoşani – Catalogul operelor istoricului (1892-1940)”, întocmit de George Arhip, muzeograf la Casa Memorială „Nicolae Iorga” Botoşani.

Catalogul prezintă cărţile publicate de Nicolae Iorga în perioada 1892 – 1940, care se regăsesc în Colecţia Casei Memoriale din Botoşani. „Prin acest demers intenţionăm să readucem în actualitate inegalabila operă a istoricului prezentând, totodată, volumele cu valoare bibliofilă deosebită ce se păstrează în patrimoniului instituţiei (ediţii princeps, cărţi cu autograf, însemnări sau chiar unicate). În catalog sunt descrise 944 de <cărţi> (prin <carte> înţelegând o operă publicată independent, indiferent de numărul de pagini, cum ar fi: cartea, broşura sau extrasul), atât în format tipărit cât şi în format electronic, reprezentând bună parte din cele 1.391 de titluri identificate de către Barbu Theodorescu în biblioteca personală a lui Nicolae Iorga”, se arată în nota introductivă.

 

„Nicolae Iorga a dominat epoca în care a trăit”

Potrivit istoricului Sergiu Balanovici, Nicolae Iorga a fost o personalitate renascentistă, care a dominat epoca în care a trăit. „A fost istoric, profesor universitar, om politic, a fost unul dintre artizanii Marii Uniri, care s-a angajat ulterior pentru consolidarea acesteia. Un singur exemplu: opera sa nu a putut fi cuantificată nici până în prezent. Se estimează că savantul ar fi publicat în jur de 1250 de volume, peste 25.000 de studii și articole, ca să nu mai vorbim de discursurile sale și de conferințele fără număr. Toate acestea ne obligă pe noi, cei care avem privilegiul să trăim astăzi în orașul în care a văzut lumina zilei Nicolae Iorga, să îl omagiem continuu, generație de generație”, a transmis Sergiu Balanovici.

„Nicolae Iorga va rămâne un misionar, un mesager care vine să unească pe oameni cu Dumnezeu”

Preotul Petru Fercal a declarat că Nicolae Iorga va rămâne „un misionar, un om de cultură, un mesager care vine să unească pe oameni cu Dumnezeu, care propovăduieşte o cultură sănătoasă şi adevărată şi care doreşte fericire tuturor oamenilor şi-i îndeamnă pe politicieni să-şi păstreze echilibrul, fie că sunt de stânga, fie că sunt de dreapta”.

Să nu uităm că suntem făptura lui Dumnezeu, suntem fraţi şi iată marele istoric, om şi politician aşa spunea şi conştientiza şi pe cei din vremea pe care a trăit-o şi a căutat să păstreze iubirea şi înţelegerea, respectul şi comuniunea între noi, românii. A luptat din răsputeri pentru unitatea ţării şi nu a putut închipui ca cineva dintre oameni să îndrăznească să atenteze la unitatea neamului românesc sau la unitatea credinţei noastre ortodoxe”, a spus Petru Fercal.

El a adăugat că, atunci când românii sunt întrebaţi dacă este Dumnezeu, sau de ce cred în Dumnezeu, au ca răspuns, pe lângă Constantin Brâncoveanu cu fiii săi şi pe marele Iorga, „cel care l-a mărturisit pe Dumnezeu, a scris istoria Bisericii Ortodoxe, a trăit, a postit, s-a spovedit, s-a împărtăşit, a citit Sfânta Scriptură şi vieţile sfinţilor, a fost la Sfânta Liturghie şi a dus numele Domnului oriunde în lumea aceasta pe unde a studiat, pe unde a călătorit, pe unde a cercetat şi a arătat că într-adevăr suntem un neam binecuvântat”.

 

Deja ai votat!