Medicul Radu Malancea trimis în stare critică la Iaşi – nu a putut fi preluat de elicopter

La exact o săptămână după ce a demisionat, medicul Radu Malancea a fost trimis în stare critică la Iaşi cu disecţie de aortă. Acesta a venit duminică dimineaţă cu maşina personală la Urgenţe pentru că se simţea rău şi avea dureri în piept.

După mai multe investigaţii de specialitate, medicii l-au diagnosticat pe acesta cu disecţie de aortă ascendentă şi crosă aortică. Practic, potrivit specialiştilor, este una din cele mai sensibile zone în care se poate produce o ruptură la nivelul aortei.

Medicul ortoped a fost în permanenţă conştient, pe timpul celor două ore cât a fost în Unitatea de Primiri Urgenţe. Imediat cum a fost diagnosticat, medicii specialişti au încercat şi au obţinut avizul pentru ca acesta să fie transferat la Timişoara, într-o clinică de specialitate în chirurgia cardiovasculară. Din păcate, însă, nu s-a putut obţine aprobarea transferului pe calea aerului.

Atât Ministrul Sănătăţii cât şi secretarul Raed Arafat au fost înştiinţaţi de problema transportului, însă din cauza condiţiilor meteo, elicopterele nu au putut decola din Iaşi, iar avionul SMURD este în revizii tehnice.

Din acest motiv, medicul a fost trimis la Iaşi pe calea terestră, cu o ambulanţă în care au urcat doi medici pentru a-l supraveghea pe timpul transportului. Acesta a fost intubat încă de la Botoşani, pentru ca, ajuns la Iaşi, să fie dus direct în sala de operaţii.

Transportul este una din părţile cele mai critice ale acestui caz, tocmai pentru că, din cauza drumului prost, ruptura de aortă se poate agrava, iar pacientul poate intra în stop cardio-respirator.

Deja ai votat!