marți, mai 13, 2025
AcasăLocal BTUniversitatea "Al.I. Cuza" are la Ştefăneşti o Staţiune de cercetare şi practică...

Universitatea “Al.I. Cuza” are la Ştefăneşti o Staţiune de cercetare şi practică studenţească

Prezent la Botoşani pentru a discuta despre înfiinţarea unei filiale a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, rectorul Tudorel Toader a vorbit şi despre Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”, de la Ştefăneşti. Staţiunea include un conac ridicat în urmă cu mai bine de o sută de ani şi un teren de mii de metri pătraţi.

Vă invit să vizitaţi Staţiunea de cercetare şi practică studenţească pe care universitatea o are la Ştefăneşti. În acest an am început să o modernizăm şi în 2021 vom finaliza lucrările. Am plantat mai mult de 2,5 hectare de vie, deja am construit două iazuri şi am plantat 450 de pomi fructiferi. Am început demersurile de reparare a conacului şi va fi o componentă funcţională a universităţii”, a declarat Tudorel Toader. Potrivit oficialului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituţia care a marcat 160 de ani de la înfiinţare, are nouă staţiuni de cercetare ştiinţifică şi practică studenţească, de la Agigea până la Ştefăneşti.

Tudorel Toader a anunţat că reabilitarea conacului de la Ştefăneşti va începe în primăvara anului viitor. Universitatea ieşeană va investi sute de mii de euro pentru refacerea conacului, „ca la carte”, cu respectarea arhitecturii iniţiale. Conacul va fi sediul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi, potrivit rectorului, institutul va fi unul dintre cel mai moderne din ţară şi din Europa de Est.

La Ştefăneşti va fi produs „Vinul lui Cuza”

Din strugurii care vor fi recoltaţi din podgoria de la Ştefăneşti va fi produs şi „Vinul lui Cuza”. Marca „Vinul lui Cuza” aparține universității ieșene de acum trei ani, când, la Cotnari, s-au îmbuteliat 400 de sticle de Fetească Neagră și 400 de Frâncușă din vinul obținut din producția 2016 a podgoriei didactice din Grădina Botanică. Produsul nu este disponibil la vânzare, ci folosit doar în ocazii de protocol ale universității: evenimente sau vizite de rang înalt.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
15 ° C
15.5 °
15 °
50 %
5kmh
57 %
mar
16 °
mie
16 °
J
18 °
vin
12 °
S
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Micii intră la apă exact ca leul în faţa euro. Aviz suveraniştilor.    

EDITORIAL

Sfârșitul primei săptămâni din luna mai a adus la Botoșani și altceva în afară de alegerile cu rezultatele știute și cu consecințe încă în...

EPIGRAMA ZILEI

Cred c-ar trebui să-ncerci Un meniu mai variat, Nu toată ziua ciuperci Asortate cu rahat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...