Universitatea „Al.I. Cuza” are la Ştefăneşti o Staţiune de cercetare şi practică studenţească

0

Prezent la Botoşani pentru a discuta despre înfiinţarea unei filiale a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, rectorul Tudorel Toader a vorbit şi despre Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu”, de la Ştefăneşti. Staţiunea include un conac ridicat în urmă cu mai bine de o sută de ani şi un teren de mii de metri pătraţi.

Vă invit să vizitaţi Staţiunea de cercetare şi practică studenţească pe care universitatea o are la Ştefăneşti. În acest an am început să o modernizăm şi în 2021 vom finaliza lucrările. Am plantat mai mult de 2,5 hectare de vie, deja am construit două iazuri şi am plantat 450 de pomi fructiferi. Am început demersurile de reparare a conacului şi va fi o componentă funcţională a universităţii”, a declarat Tudorel Toader. Potrivit oficialului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituţia care a marcat 160 de ani de la înfiinţare, are nouă staţiuni de cercetare ştiinţifică şi practică studenţească, de la Agigea până la Ştefăneşti.

Tudorel Toader a anunţat că reabilitarea conacului de la Ştefăneşti va începe în primăvara anului viitor. Universitatea ieşeană va investi sute de mii de euro pentru refacerea conacului, „ca la carte”, cu respectarea arhitecturii iniţiale. Conacul va fi sediul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi, potrivit rectorului, institutul va fi unul dintre cel mai moderne din ţară şi din Europa de Est.

La Ştefăneşti va fi produs „Vinul lui Cuza”

Din strugurii care vor fi recoltaţi din podgoria de la Ştefăneşti va fi produs şi „Vinul lui Cuza”. Marca „Vinul lui Cuza” aparține universității ieșene de acum trei ani, când, la Cotnari, s-au îmbuteliat 400 de sticle de Fetească Neagră și 400 de Frâncușă din vinul obținut din producția 2016 a podgoriei didactice din Grădina Botanică. Produsul nu este disponibil la vânzare, ci folosit doar în ocazii de protocol ale universității: evenimente sau vizite de rang înalt.

Deja ai votat!