Furt de bani între colege din Primărie

0

Caz uluitor petrecut în județ, după ce angajata unei primării din județ și-a lăsat colega de muncă fără bani în cont. Banii au fost plimbați prin Anglia și trimiși mai apoi în țară prin intermediul unor servicii financiare. Doar că victima și-a dat seama că a fost victima unei escrocherii și a anunțat poliția. Trimisă în judecată pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, angajata primăriei care a pus totul la cale a fost condamnată la închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Povestea incredibilă a început în vara lui 2019, când Lenuța V., angajată ca ordonator centru de zi la Primăria Tudora, a vrezut că poate profita de o colegă de serviciu, angajată ca asistent social, care nu se descurca cu noua tehnologie și nici cu cardurile bancare. De fiecare dată când dorea să scoată niște bani din contul de salariu, în care adunase vreo 12.000 de lei, colega apela la ajutorul ei. Așa că a ticluit un plan greu de imaginat. Lenuța V. a fotografiat cu telefonul cardul și actul de identitate al colegei și a accesat o platformă de pe internet. Intenția ei era să facă un transfer de bani din contul colegei într-un alt cont deschis în străinătate, așa încât să se piardă urma banilor, după care sumele în cauză să îi fie transferate în țară. Și, pentru că nu a reușit de una singură, a apelat la ajutorul fratelui ei stabilit în Anglia.

Ulterior, în perioada 10-17 iulie 2019, Lenuța V. a accesat fără drept sistemul informatic bancar și implicit contul bancar al colegei, fără consimțământul acesteia, și a efectuat un număr de patru tranzacții financiare pe Internet, folosind cardul de debit al victimei, în valoare totală de 8.180,91 lei. Doar că la scurt timp colega a realizat că i-au dispărut banii din cont și a anunțat banca, inclusiv poliția. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care au deschis o anchetă, fiind solicitat sprijinul mai multor structuri. Ce a urmat a fost ceva desprins parcă din filme, anchetatorii plecând de la un număr de telefon, au extins cercetările, au făcut inclusiv percheziții informatice, iar într-un final au dat de urma banilor. Ba mai mult, au reușit să afle că mare parte din sumă, circa 5.000 de lei, echivalentul a 1.000 de lire sterline, a ajuns în țară pe numele Lenuței V., prin Western Union, care i-a scos de la ghișeele din Suceava.

Audiată, aceasta a respins toate acuzațiilor, doar că polițiștii și procurorii i-au pus în față toate probele strânse împotriva ei. Prin urmare, femeia și-a recunoscut vina și a restituit banii. Cu toate acestea, procurorii au trimis-o în judecată pentru infracțiuni comise de regulă de hakeri – operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic. Când a ajuns în fața magistraților, Lenuța V. a cerut să fie judecată în formă simplificată, ea recunoscând faptele. Doar că instanța nu a avut cum să o ierte și a condamnat-o la închisoare cu suspendare sub supraveghere. Astfel, timp de doi ani ea va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.

 

Deja ai votat!
se încarcă...