Subvenția pentru usturoi redusă la jumătate

0

Cultivatorii de usturoi vor primi o subvenție mai mică decât se anticipa. În loc de 3.000 de euro la hectar, cât se preconiza la începutul acestui an, fermierii vor primi numai 1.515 euro. Este vorba de o scădere de 49,55%, însă aceasta nu înseamnă că programul a ajuns la final, ci că numărul celor care au apelat la acest sprijin a crescut de la un an la altul.

Informația a fost confirmată de directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Botoșani, Cristian Delibaș, care a precizat că situația privind diminuarea ajutorului a fost comunicată la începutul acestei săptămâni de Ministerul Agriculturii. „Orice subvenție, orice sprijin pentru producători este binevenit, însă, dacă luăm în calcul această diminuare, da – este o sumă mai mică decât sperau oamenii. Așteptăm să primim sumele aferente, și ,cred eu, începând de săptămâna viitoare vom face și plățile. Operațional, noi am asigurat toate procedurile”, a spus Cristian Delibaș.

Chiar dacă subvenția va fi mai mică, directorul executiv al Direcției Agricole crede că acest lucru nu va duce la scăderea suprafețelor cultivate cu usturoi în județ. Ba mai mult, spune Cristian Delibaș, situația putea fi oarecum anticipată, în condițiile în care actele normative prevedeau o astfel de posibilitate întrucât alocațiile bugetare sunt limitate, iar numărul cultivatorilor de usturoi, care au solicitat sprijin, a crescut de la un an la altul. Numai în județul Botoșani, anul acesta au fost înregistrate 115 cereri, care acopereau circa 100,23 de hectare cultivate cu usturoi, cererea cu cea mai mare suprafață unică fiind de peste 4 hectare. Din aceste 115 dosare, 109 au fost acceptate la plată. La nivel național, însă, potrivit ultimei centralizări, ar exista peste 1.100 de cultivatori de usturoi, de trei ori mai mulți față de anul trecut. Prin urmare, bugetul trebuia drămuit astfel încât să ajungă la toți fermierii. În plus, calculele au arătat că anul acesta s-a cultivat mai mult usturoi decât anul trecut, iar cuantumul subvenției era așteptat să scadă.

Județul figurează în prezent în top 10 la nivel național în ceea ce privește suprafețele cultivate cu usturoi, iar potrivit directorului Cristian Delibaș, culturile pentru anul viitor au fost deja înființate. Și, chiar dacă este vorba de o subvenție mai mică, producătorii nu vor renunța la această cultură. „Cultivatorii tradiționali oricum înființau aceste culturi, iar subvenția nu a făcut altceva decât să-i încurajeze să mărească suprafața. Pe de altă parte, culturile le asigură un venit, zic eu, pe măsura așteptărilor lor”, a adăugat Cristian Delibaș, care a recunoscut că, deși cultura de usturoi este greu de întreținut, în județ, mai ales în zona Copălău, producătorii sunt ajutați și de condițiile meteo-climatice. „Nimeni nu știe ce va urma în 2023. Dacă ne uităm în declarațiilor oficialilor, se ia în calcul alocarea unui sprijin producătorilor de legume, dar nimeni nu știe ce, unde, când cum se vor aloca sume în exercițiul financiar 2021-2022. Dacă ne uităm și programul „Tomata” a suferit unele modificări în timp și s-a perfecționat. Dar nu s-a renunțat pentru că nu ar mai fi fost nevoie de acel produs, ci s-a canalizat ajutorul pe alte segmente. Dacă vă aduceți aminte, în trecut se vorbea de un ajutor pentru ardel, pentru vinete și alte legume. Tot timpul există un colectiv la nivelul Ministerului Agriculturii care analizează, face prognoze, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli. Prin urmare, și în 2021 agricultorii vor fi sprijiniți cel puțin ca până acum, iar programele deja existente vor fi îmbunătățite”, a dat asigurări Cristian Delibaș.

De altfel, programul de sprijinire a cultivatorilor de usturoi a apărut după ce analizele au arătat că, în ultimii zece ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20 la sută la producţia de usturoi, în timp ce importurile au crescut semnificativ. În schimb, suprafeţele au început să crească, după acordarea subvenţiilor de 3.000 de euro la hectar.

 

Deja ai votat!
se încarcă...