joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Ierarh Spiridon

Astăzi – Sfântul Ierarh Spiridon

Astăzi, 12 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acesta s-a născut în jurul anului 270, în Askia – Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Spiridon, cel simplu şi smerit cu inima, a fost păstor de oi. După moartea soţiei, a fost numit episcop. Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor în aşa măsură că a fost numit făcător de minuni. În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie şi tot prin rugăciune a oprit ploaia cea peste măsură. Spiridon a oprit foametea, zădărnicind astfel planurile vânzătorilor de grâu cărora le-a dărâmat hambarele unde ţineau grâul.

Fiind plin de dragoste dumnezeiască, Spiridon a îmbrăţişat o viaţă ascetică, cheltuindu-şi averea cu îngrijirea bolnavilor şi găzduirea străinilor.

În calitate de episcop al cetăţii Trimitunda, el a participat şi la Sinodul întâi Ecumenic. În jurul anului 295, în timpul împăratului păgân Maximian, sfântul din Trimitunda a fost arestat şi exilat pentru că era un straşnic apărător al dreptei credinţe.

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica „Sfinţii Apostoli”, din cetatea Trimitunda. Ciprioţii au mutat sfintele moaşte în Constantinopol, iar în  anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, apoi în insula Corfu –  Grecia, unde se află şi astăzi.

Sfântul Spiridon, sfântul care îşi părăseşte racla

Sfântul Spiridon este cunoscut de credincioşi drept sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe cei care se roagă cu credinţă şi cu dragoste. Sfântul Spiridon este făcător de minuni. El împlinește dorințe, îi ajută pe cei săraci să se îmbogățească și pe femeile însărcinate să aducă pe lume prunci sănătoși.

În fiecare an, pe 12 decembrie, preoţii din catedrala din Corfu îi schimbă sfântului veşmintele şi încălţămintea tocită. Cu binecuvântarea episcopului grec din Pafos, aceste daruri duhovnicesti (hainele şi încălţămintea) sunt dăruite parohiilor şi mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.

Sfântul Ierarh Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor şi oierilor şi mare vindecător.

În ziua în care este cinstit Sfântul Spiridon nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală, nu se coase, nu se face curățenie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...