Astăzi – Sfântul Ierarh Spiridon

0

Astăzi, 12 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acesta s-a născut în jurul anului 270, în Askia – Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Spiridon, cel simplu şi smerit cu inima, a fost păstor de oi. După moartea soţiei, a fost numit episcop. Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor în aşa măsură că a fost numit făcător de minuni. În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie şi tot prin rugăciune a oprit ploaia cea peste măsură. Spiridon a oprit foametea, zădărnicind astfel planurile vânzătorilor de grâu cărora le-a dărâmat hambarele unde ţineau grâul.

Fiind plin de dragoste dumnezeiască, Spiridon a îmbrăţişat o viaţă ascetică, cheltuindu-şi averea cu îngrijirea bolnavilor şi găzduirea străinilor.

În calitate de episcop al cetăţii Trimitunda, el a participat şi la Sinodul întâi Ecumenic. În jurul anului 295, în timpul împăratului păgân Maximian, sfântul din Trimitunda a fost arestat şi exilat pentru că era un straşnic apărător al dreptei credinţe.

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica „Sfinţii Apostoli”, din cetatea Trimitunda. Ciprioţii au mutat sfintele moaşte în Constantinopol, iar în  anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, apoi în insula Corfu –  Grecia, unde se află şi astăzi.

Sfântul Spiridon, sfântul care îşi părăseşte racla

Sfântul Spiridon este cunoscut de credincioşi drept sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe cei care se roagă cu credinţă şi cu dragoste. Sfântul Spiridon este făcător de minuni. El împlinește dorințe, îi ajută pe cei săraci să se îmbogățească și pe femeile însărcinate să aducă pe lume prunci sănătoși.

În fiecare an, pe 12 decembrie, preoţii din catedrala din Corfu îi schimbă sfântului veşmintele şi încălţămintea tocită. Cu binecuvântarea episcopului grec din Pafos, aceste daruri duhovnicesti (hainele şi încălţămintea) sunt dăruite parohiilor şi mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.

Sfântul Ierarh Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor şi oierilor şi mare vindecător.

În ziua în care este cinstit Sfântul Spiridon nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală, nu se coase, nu se face curățenie.

Deja ai votat!
se încarcă...