joi, iulie 3, 2025
AcasăLocal BTPrimul "meci" Prefectură - CL Botoşani de la desemnarea comisiilor deliberativului local

Primul “meci” Prefectură – CL Botoşani de la desemnarea comisiilor deliberativului local

Prefectura a transmis Consiliului Municipal Botoșani o plângere prealabilă în care se arată că la desemnarea comisiilor de specialitate din cadrul deliberativului local nu s-a respectat configurația politică stabilită de alegerile locale din 27 septembrie.

Operațiunile desfășurate în cadrul procedurii de constituire a comisiilor de specialitate, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, numărul și denumirea acestora, numărul membrilor fiecărei comisii și modul de stabilire a locurilor ce revin fiecărui grup de consilieri sau consilieri independenți, precum și componența nominală a acestora se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale. Numărul membrilor unei comisii este întotdeauna impar”, se arată plângerea prealabilă.

Reprezentanţii Prefecturii solicită deliberativului local să modifice hotărârea din 6 noiembrie de stabilire a componenţei comisiilor de specialitate. În cazul în care, hotărârea nu este modificată în 30 de zile, Prefectura se va adresa instanţei de contencios administrativ.

“Noi considerăm că am respectat configuraţia politică”

Primarul Cosmin Andrei a declarat că nu va da curs solicitării Prefecturii. „Domnul prefect spune că nu este respectată configuraţia politică, lucru cu care nu sunt de acord. Consider că dacă avem majoritate în Consiliul Local, trebuie să avem şi majoritate în comisii, nu se poate face o împărţire judicioasă cu procente, cu virgulă, cum ar dori colegii de la PNL, care nu înţeleg că nu au câştigat alegerile şi nu pot avea majoritate în comisii. Toate aceste lucruri vor fi discutate în şedinţe ulterioare de CL, astfel încât să facem o distribuţie a consilierilor, să respectăm legea astfel încât fiecare consilier să facă parte dintr-o comisie, dar majoritatea va fi deţinută de către grupul PSD – Pro România”, a declarat Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că aceste comisii vor fi completate cu nominalizările care vor fi făcute de PNL, „dar fără a deţine majoritatea”, mai ales că aleşii locali de la USR – PLUS nu s-au raliat grupului PNL, astfel încât să formeze un grup mai mare de 11 consilieri. „Noi considerăm că am respectat configuraţia politică şi dacă domnul prefect va dori să atace în contencios administrativ această hotărâre, vom merge în faţa judecătorului cu argumentele pe care le avem”, a mai spus Cosmin Andrei, adăugând că reprezentanţii Prefecturii nu au avut obiecţii în speţe similare, respectiv la repartizarea consilierilor în comisiile Consiliului Judeţean, dar şi la alte consilii locale, unde, de asemenea, s-a respectat rezultatul alegerilor.

Discuţii în contradictoriu de la desemnarea consilierilor în comisii

La şedinţa din 6 noiembrie, social-democrații și liberalii nu s-au înțeles la stabilirea majorităților din cele cinci comisii de lucru. Bogdan Buhăianu și Marius Oroșanu au făcut trimitere la texte din lege, dar fără să se ajungă la consens. Social democraţii au anunţat că Liviu Toma de la Pro România a aderat la grupul PSD, astfel că au majoritate, lucru cu care liberalii nu au fost de acord. În cele din urmă, liberalii nu au făcut nominalizări pentru comisii, anunţând încă de atunci că vor solicita Prefecturii să nu dea aviz de legalitate pentru această hotărâre.

Comisiile de specialitate analizează proiectele de hotărâri ale consiliului local; se pronunță asupra altor probleme trimise de consiliul local spre avizare; întocmesc avize asupra proiectelor de hotărâri și asupra problemelor analizate, pe care le prezintă consiliului local.

În Consiliul Municipal sunt 11 consilieri PSD, nouă PNL, doi de la Alianţa USR – PLUS şi unul de la Pro România.

Pe 6 noiembrie, pentru cele cinci comisii din CL, consilierii municipali au stabilit următoarea configuraţie în comisii: PSD – 13 locuri, PNL – nouă locuri, USR – PLUS – două locuri, Pro România un loc.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
13.3 ° C
15.5 °
13.3 °
86 %
1.5kmh
0 %
J
33 °
vin
32 °
S
25 °
D
31 °
lun
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Siguranţa la locul de muncă este prioritară, chiar dacă lucrezi în curtea celui mai mare spital.  

EDITORIAL

Se spune adesea că omul sfințește locul. Se mai spune, mai nou și pe un ton exasperat, că dacă am avea măcar un Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbatul prins în flagrant Cu bărbăția fermă Era container ambulant La o bancă de spermă…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...