Proiect pentru reducerea valorii burselor elevilor din municipiul Botoşani

Pe 14 decembrie, consilierii municipali botoşăneni vor avea şedinţă extraordinară. Unul dintre proiectele supuse dezbaterii vizează reducerea valorii burselor pentru elevi. Asta în condiţiile în care, majorarea burselor a fost aprobată în şedinţa din 26 noiembrie, la iniţiativa consilierilor liberali. Acel proiect a întrunit 22 de voturi, fiind votat de către consilierii PNL, USR – PLUS şi PSD, singurul care s-a abţinut de la vot fiind viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Pe 26 noiembrie, consilierii au stabilit prin vot ca municiplaitatea să acorde în acest an şcolar 1.740 de burse, cu următorul cuantum: 300 de lei (de performanţă), 250 de lei (de merit), 200 de lei (de studiu) şi 300 de lei (socială).

Proiectul care va fi dezbătut luni a fost iniţiat de primarul Cosmin Andrei şi pleacă de la faptul că pe 4 decembrie, Guvernul a stabilit un cuantum minim al burselor, respectiv 100 de lei, autorităţile locale având posibilitatea de a stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare.

În proiectul de hotărâre se arată că, la valorile stabilite pe 26 noiembrie, suma necesară pentru plata burselor este de 4.570.800 de lei. Mai mult, iniţiatorul este de părere că bursa de performanţă nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa socială deoarece, în aceste condiţii, nu mai este încurajată performanţa.

Primarul propune ca bursele să aibă următoarele valori: 200 de lei (de performanţă), 150 de lei (de merit), 130 de lei (de studiu) şi 120 de lei (socială). „Sumele necesare în valoare de 2.560.560 de lei vor fi suplimentate prin rectificare de buget”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Cu alte cuvinte, demersul edilului pleacă de la faptul că municipalitatea nu dispune de resurse financiare pentru a plăti bursele în cuantumul stabilit la finele lunii noiembrie.

Deja ai votat!