USR PLUS prinde în ultimul moment mandat la Botoșani

Alegerile parlamentare din județ au fost cu emoții pentru Alianța USR PLUS. Plasată pe locul IV în județ în ce privește procentele adunate de sufragiile alegătorilor, alianța a adunat la Camera Deputaților 7.904 de voturi, ceea ce reprezintă 7,66 % din voturile valabil exprimate, adică jumătate din scorul obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), plasată pe locul III, după PSD și PNL.

Chiar dacă a fost la distanță destul de mare de ceilalți competitori electorali, în urma redistribuirii voturilor rămase neutilizate, liderul organizației USR, Andrei Drancă, a prins ultimul mandat de deputat. Astfel, pe fondul absenteismului de la urne, raportând numărul total de voturi valabil exprimate în județ la Camera Deputaților – 103.129, la numărul de mandate de deputat alocate județului – 6, coeficientul electoral a fost de 17.188 de voturi. Ori USR nu reușise să obțină nici măcar jumătate. Cu toate acestea, la redistribuiri alianța USR PLUS a avut noroc. Asta pentru că resturile rămase neutilizate de la celelalte partide parlamentare au fost mai mici decât scorul USR, iar pentru completarea ultimului mandat de deputat pentru PSD, PNL sau AUR ar fi fost nevoie de mai multe voturi redistribuite. Așa se face că USR a intrat în „cărți” pe ultima sută de metri.

Prin urmare, se cunosc deja numele celor care vor reprezenta județul în parlament, în următoarea legislatură. Din Senat vor face parte Lucian Trufin (PSD), Cristian Achiței (PNL) și Dorinel Cosma (AUR), în timp ce fotoliile de deputați au fost adjudecate, în urma alegerile parlamentare din 6 decembrie, de Marius Budăi, Dan Șlincu și Constantin Neculai Pătrăuceanu (n.r. – toți trei din partea PSD), Costel Șoptică (PNL), Lucian Feodorov (AUR) și Andrei Drancă (USR).

 

Deja ai votat!