spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTSocial democraţii au impus un cuantum diminuat al burselor pentru elevi

Social democraţii au impus un cuantum diminuat al burselor pentru elevi

Războiul politic pe bursele elevilor botoşăneni a continuat şi în şedinţa de astăzi, 14 decembrie, a deliberativului local. Tabăra social democrată a avut câştig de cauză, astfel că bursele vor avea un cuantum diminuat, în raport cu valorile stabilite în şedinţa din 26 noiembrie. Bursa pentru ajutor social va fi de 120 de lei (faţă de 300 de lei valoare votată în 26 noiembrie), bursa de studiu va avea o valoare de 130 de lei (faţă de 200 de lei), bursa de merit, de la 250 de lei s-a redus la 150 de lei, iar bursa de performanță a scăzut de la 300 lei la 200 de lei.

Daniel Botezatu a anunţat din start că grupul PNL va vota împotriva proiectului „care diminuează drastic bursele elevilor”.

Primarul Cosmin Andrei a arătat însă că se propune o majorare a burselor faţă de cuantumul care era în plată (cel din anul şcolar trecut – n.r.). „Discutăm despre un cauntum care poate fi susţinut de municipiul Botoşani. Municipiul are nevoi şi pe partea de dezvoltare, iar impactul pe care l-aţi propus dumneavoastră era foarte mare. În urma unei analize, am ajuns la concluzia că nu puteau fi susţinute valorile pe care le-aţi propus şi facem o propunere pentru o serie de majorări sustenabile”, a declarat Cosmin Andrei, adăugând că primăria are angajate şi alte sume pentru învăţământ, respectiv cofinanţări la programul de achiziţie a tabletelor, investiţiile prin PNDL şi achiziţia de dezinfectanţi şi materiale pentru şcoli.

Directorul economic Mirela Ghiorghiţă a explicat că primăria nu are cum să susţină cuantumul burselor votat în 26 noiembrie, impactul fiind de 3,186 de milioane de lei.

„Demersul nostru nu a fost nici populist, nici nerealist”

În schimb, Ada Macovei s-a declarat nemulţumită că la nivelul primăriei nu există niciun fel de deschidere pe tema burselor. „Demersul nostru n-a fost nici populist, nici nerealist. Pe scurt, în campanie electorală s-a putut, la o săptămână după alegeri nu se mai poate”, a spus Ada Macovei. Ea a făcut trimitere şi la sloganul „Siguranţa unui trai mai bun„, cu care s-au prezentat social democraţii în alegeri.

Potrivit celor precizate de Cătălin Flutur, Guvernul României plătește 1,740 de milioane de lei Primăriei Botoșani, din sume defalcate din TVA, pe propunerea cu care a venit primarul pentru burse, contribuţia primăriei fiind de doar 820.000 de lei. Fostul primar a arătat că se puteau identifica surse pentru majorarea burselor, una fiind subvenția la energia termică, ştiut fiind faptul că în Botoşani se acordă cea mai mare subvenţie la energia termică. Mai mult, şcolile au făcut economii la utilităţi, prin trecerea cursurilor în mediul online.

Atât eu cât și colegul meu vom vota categoric împotriva acestei modificări de reducere a burselor elevilor, că nu vorbim sub nicio formă despre o majorare”, a anunţat şi Raluca Curelariu, consilier USR – PLUS.

Proiectul a întrunit 11 voturi „pentru”

Meciul politic a continuat, Cosmin Andrei amintind de faptul că nu s-au dublat alocaţiile copiilor în Parlament. „Dacă erați atât de interesați de soarta copiilor, ați fi dublat alocațiile așa cum a votat Parlamentul și nu ați fi influențat bugetul local pentru a acorda în campanie electorală tot felul de măriri care mergeau până la 300%. 330% la bursa socială”, le-a reproşat Cosmin Andrei liberalilor.

În cele din urmă, proiectul iniţiat de Cosmin Andrei a întrunit 11 voturi pentru, din partea a zece consilieri PSD, plus votul lui Liviu Toma, de la Pro România. Împotrivă au votat opt consilieri PNL şi cei doi aleşi locali de la USR – PLUS. Prin demisiile înaintate de Mircea Magdalena şi Marius Oroşanu, în CL sunt acum 21 de consilieri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...