spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei - "Păstrarea burselor la valoarea propusă de liberali ar fi...

Cosmin Andrei – „Păstrarea burselor la valoarea propusă de liberali ar fi însemnat o creştere a impozitelor şi taxelor”

Valoarea burselor pentru elevii din municipiul Botoşani continuă să genereze multe discuţii. Stabilirea în şedinţa de ieri a unor valori mai mici comparativ cu cele votate în şedinţa din 26 noiembrie s-a soldat cu un val de critici la adresa aleşilor social democraţi, cei care au votat proiectul iniţiat de primarul Cosmin Andrei.

Cosmin Andrei a ţinut să arate că în repetate rânduri a declarat că susține elevii și actul educațional, însă în măsura în care și poate. Potrivit edilului, deblocarea situației privind racordarea sălii de atletism a Liceului cu Program Sportiv la utilități publice sau depunerea a două proiecte, în valoare totală de peste şase milioane de euro, privind acordarea de echipamente elevilor și cadrelor didactice pentru învățământul online, respectiv dotarea unităților de învățământ cu dezinfectanți sunt doar câteva exemple prin care primarul susține actul educațional.

Primarul susţine că aleşii locali liberali s-au folosit de elevi și au votat majorarea burselor.

Păstrarea burselor la valoarea propusă de colegii liberali ar fi însemnat ori o creștere a taxelor și impozitelor botoșănenilor, ori o diminuare a numărului de burse acordate. Am căutat astfel o soluție ca bursele să fie majorate, comparativ cu valoarea inițială (cea valabilă în anul şcolar 2019 – 2020 – n.r.), dar să avem și un impact financiar sustenabil”, a precizat primarul Cosmin Andrei, adăugând că acesta ar fi de 2.560.560 de lei, impact peste cel al multor orașe din țară, inclusiv municipiul Brașov.

Burse mai mari decât la Cluj Napoca

Prin urmare, bursele de performanță vor fi în valoare de 200 de lei, cele de merit de câte 150 de lei, de studiu – 130 de lei și bursele de ajutor social, de câte 120 de lei. Primarul a arătat că bursele de la Botoșani sunt mai mari chiar decât bursele acordate la Cluj – Napoca, prin decizia consilierilor locali din iulie 2020, unde cele de performanță sunt de 130 lei, de merit – 100 lei, de studiu – 85 lei iar bursele de ajutor social, de câte 80 de lei.

Guvernul a stabilit pe 4 decembrie un cuantum minim al bursele elevilor, respectiv o sută de lei.

În campania electorală se vedea altfel

În campania electorală, însă, pesediștii promiteau o grijă deosebită pentru educația copiilor, anunțând sprijin pentru cei mici cu diverse măsuri, ba chiar anunțau lansarea la Botoșani a „pachetului Firea”, numit după fostul primar al capitalei, care cuprindea măsuri sociale printre care:

  • asigurarea tratamentelor stomatologice pentru elevi, plus aparate dentare,
  • sprijin de 400 de lei pentru consultații oftalmologice și achiziționarea de ochelari tot pentru elevi,
  • vouchere de 400 de lei pentru achiziționarea de rechizite la copii ai căror părinți au venituri mici
  • vouchere pentru alimente, rechizite și haine pentru copiii crescuți de un singur părinte.

Primarul Cosmin Andrei nu a declarat dacă va aplica sau nu pachetul lansat cu mare tam-tam în campanie sau dacă va trebui să mărească taxele pentru a-l aplica.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...