Datori vânduți după o fraudă pe bani europeni

0

Lovitură de grație pentru societatea controlată de Bogdan Alexa, fratele fostului viceprimar al municipiului, Cătălin Alexa, implicată în dosarul de corupție privind reabilitarea sistemului de termoficare din Botoșani. În urma unui proces intentat de municipalitate, societatea Inginer Consultant SRL a fost obligată să restituie municipiului Botoșani suma de 1.288.764,34 lei, reprezentând prejudiciu cauzat. Raportată la data derulării afacerii, suma reprezintă echivalentul a 300.000 de Euro.

La rândul lor, ceilalți doi inculpați din dosarul de corupție, adică Bogdan Alexa și Adrian Nicolae Toma, ar trebui să plătească, în afara sumei imputată societății, în solidar cu firma Inginer Consultant SRL prejudiciul cauzat. Prin urmare, ei ar trebui să achite diferența de bani, respectiv 1.061.640,28 lei. Doar că la aceste sume ar trebui să se adune și dobânzile calculate conform legii. Dacă banii nu vor fi achitați de bună voie, municipalitatea are dreptul să solicite investirea hotărârii cu formulă executorie și implicit executarea silită.

Suspiciuni privind derularea contractului de reabilitare a rețelei termice

Scandalul a izbucnit la sfârșitul lui 2014, când Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la o serie de suspiciuni privind derularea contractului de reabilitare a rețelei termice din municipiul Botoșani. Cercetările au durat până la sfârșitul lui 2015, când fostul viceprimar Cătălin Alexa a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi conflict de interese.

El a fost acuzat că la sfârșitul lui 2011, din postura de viceprimar și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi semnat, ilegal, un contract de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiul Botoşani cu firma Inginer Consultant SRL Șcheia (Suceava) controlată în realitate de fratele său, Bogdan Vasile Alexa. În același dosar au mai fost inculpați fratele viceprimarului, administratorul firmei cu pricina, dar și un om de afaceri.

Curtea de Apel Suceava a dispus condamnarea inculpaţilor

În urma procesului, pe 5 martie 2019, Curtea de Apel Suceava a dispus condamnarea definitivă a inculpaților. Astfel, Cătălin Alexa a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i aplicată și interdicția de mai ocupa o funcție publică timp de 10 ani. În schimb, fratele viceprimarului, Bogdan Vasile Alexa, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, administratorul de la acea vreme a societății Inginer Consultant SRL Şcheia, Adrian Nicolae Toma, a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar botoșăneanul Marcel Humă, care a fost acuzat de spălarea banilor, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare în regim de detenție, el având o condamnare mai veche cu suspendare.

Tot atunci, Curtea de Apel Suceava a dispus ca Adrian Nicolae Toma şi Bogdan Vasile Alexa să restituie municipiului Botoșani, în solidar cu partea responsabilă civilmente respectiv societatea Inginer Consultant SRL, întreaga sumă la care a fost semnat contratul de asistență tehnică, la care se adaugă dobânzile aferente calculate de la data achitării banilor de către municipalitate până la restituirea efectivă a acestora.

 

Deja ai votat!
se încarcă...