Botoșănean trimis la pușcărie după ce a abuzat sexual o minoră din Suceava

Botoșăneanul Zeno Irinel Havîrneanu, în vârstă de 45 de ani, bănuit că a abuzat sexual o fetiță în vârstă de 13 ani, din municipiul Suceava, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Suceava la 20 de ani de detenție.

Agresiunea ar fi avut loc pe 10 iulie a.c., când bărbatul a acostat-o pe minoră și a convins-o pe fată să-l conducă la apartamentul unde locuia, sub pretextul că trebuie să verifice instalaţia de apă. În interiorul apartamentului, bărbatul s-a masturbat în fața minorei. Capturat în județul Iași, Zeno Irinel Havîrneanu a fost ulterior arestat preventiv.

10 ani de detenţie pentru infracţiuni

În urma procesului, botoșăneanul a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru agresiune sexuală, un an pentru corupere sexuală a minorilor și 2 ani pentru violare de domiciliu, iar în urma contopirii a rezultat o pedeapsă totală de 10 ani de detenție. În schimb, judecătorii suceveni au constatat că infracțiunile comise în județul vecin au fost săvârșite în stare de recidivă postcondamnatorie, raportat la pedeapsa de 10 ani închisoare pronunțată de Tribunalul din Cagliari, pentru ”viol” și ”leziuni corporale”.

40.000 de Euro daune morale

Această condamnare este definitivă din anul 2014, însă abia în vara acestui an, Curtea de Apel Suceava, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a dispus recunoașterea și executarea pedepsei într-un penitenciar din România. Prin urmare, Judecătoria Suceava a dispus adăugarea acestei condamnări la cea pentru agresiunea sexuală de la Suceava, rezultând că în final inculpatul are de executat pedeapsa rezultantă de 20 de ani de închisoare. Botoșăneanul a fost obligat de judecători și la achitarea sumei de 40.000 de euro, reprezentând daune morale, în cazul minorei agresate sexual la Suceava. Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Tânără violată în Italia

Istoricul infracţional al lui Havîrneanu a început în 2006, când, eliberat din penitenciar, a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcărie, bărbatul a fugit Italia, unde a violat o tânără. La scurt timp, a dispărut din nou, fiind identificat în Marea Britanie, unde comisese o altă faptă de viol. Bărbatul a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare, într-un dosar al procurorilor DIICOT Botoșani, pentru implicarea într-o grupare infracțională organizată specializată în traficul de persoane.

 

Deja ai votat!