vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTTaxă majorată pentru rezervarea locurilor de parcare

Taxă majorată pentru rezervarea locurilor de parcare

Interesul pentru rezervarea unui loc de parcare în municipiul Botoşani este foarte mare. Pentru a reuşi să atragă fondurile necesare amenajării unor noi locuri, municipalitatea a decis să majoreze taxa de rezervare. Astfel, taxa minimă de rezervare a unui loc de parcare pentru persoanele fizice va fi de 172 de lei pe an, faţă de 138 de lei în 2020. La persoanele juridice, taxa minimă va fi de 630 de lei pe an, faţă de 467 de lei în prezent.

Această taxă a fost diminuată în mandatul 2012 – 2016, de la 170 de lei la 131 de lei, din diverse motive. Acum, am avut în vedere posibilitatea colectării unor sume pentru a satisface așteptările cetățenilor prin amenajarea unor noi locuri de parcare. Și acești bani se vor duce cu precădere în amenajarea unor noi parcări și investiții pentru rezolvarea acestor probleme”, a anunţat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoşani.

Taxa pentru rezervarea locurilor de parcare se va putea plăti până pe 15 martie 2021. Asta în condiţiile în care nu vor fi luate alte decizii la nivel naţional, în contextul actualei crize sanitare. În acest an impozitele şi taxele locale s-au achitat până la 30 iunie, dată până la care a fost valabilă şi acordarea bonificaţiei de 10% la achitarea integrală a dărilor locale.

Pregătiri pentru primele licitaţii din 2021

La această dată, municipalitatea face pregătiri pentru organizarea în luna ianuarie a primelor licitaţii. Astfel, vor fi scoase la licitaţie 590 de locuri de parcare, aflate în diferite zone ale orașului, din care 272 sunt disponibilizate prin neplata taxei pe anul 2020, iar alte 318 sunt nou – înființate. La această situație s-a ajuns din cauză că actuala criză sanitară nu a permis organizarea licitaţiilor pentru atribuirea locurilor de parcare. În municipiul reședință de județ sunt amenajate 9.420 de locuri de parcare.

Cosmin Andrei a arătat că motivul pentru care nu au fost organizate licitaţii online este că nu toată lumea are acces la instrumentele electronice şi ar fi fost o discriminare pentru cei care nu au sau nu doresc să folosească aceste instrumente. „Dacă este un interes foarte mare şi doresc să vină 50 de persoane, nu le putem primi decât pe primele 20 şi ar fi fost o discriminare faţă de celelalte şi la online ar fi fost acelaşi lucru. Nu avem certitudinea că toată lumea are dispozitive sau ştie să le folosească. Pentru că după aceea ne-ar fi acuzat că au pierdut locul de parcare din cauză că nu au avut posibilitatea să participe şi să ridice mâna. Încercăm să ne adaptăm la actuala situaţie impusă de criza sanitară. Când va fi posibil, cu siguranţă că vom  organiza licitaţii”, a spus Cosmin Andrei. Totodată, edilul a dat asigurări că licitaţiile vor fi anunţate din timp, pentru ca toate persoanele interesate să fie informate.

Situaţia locurilor libere analizată pentru fiecare zonă în parte

Funcţionarii din cadrul Serviciului Patrimoniu au inventariat toate locurile pentru care s-a plătit taxa în acest an. Situaţia locurilor libere a fost realizată pe fiecare zonă în parte, în funcţie de locurile pentru care s-a plătit taxa.

Nu am stabilit data la care vom organiza primele licitaţii pentru că nu ştim cum decurge situaţia aceasta cu pandemia şi constrângerile pe care le avem pentru organizarea licitaţiilor. Acesta este singurul motiv pentru care nu organizăm licitaţii. Suntem constrânşi doar de reglementările care ne împiedică să organizăm licitaţiile propriu zise”, a explicat Cosmin Andrei.

În prima etapă licitaţia va fi organizată pentru cei care locuiesc în respectivele zone. Dacă în acele zone vor mai rămâne locuri libere, se vor putea prezenta şi cei care au mai multe maşini, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Planuri pentru amenajarea unor noi parcări

Amenajarea unor noi locuri de parcare reprezintă o prioritate în actualul mandat. Se ia în calcul amenajarea unor noi locuri de parcare în zona Mihail Kogălniceanu, Şcoala „Grigore Antipa”, Aleea Pinului. Municipalitatea are în plan amenajarea unei parcări lângă Stadionul Municipal, terenul dinspre Bulevardul Eminescu. Până la amenajarea acestei parcări se aşteaptă însă răspuns de la Compania Naţională de Investiţii în privinţa reabilitării Stadionului Municipal. „Nu am primit un răspuns de la CNI să vedem care este orizontul de timp în care putem discuta despre o investiţie acolo pentru că nu putem amenaja parcare doar pentru un an de zile”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...