Muzee fără vizitatori din cauza pandemiei

Pandemia de Covid19, deşi reprezintă o criză sanitară, produce efecte în absolut toate domeniile. Astfel, nici cultura nu a fost ocolită de teribilul virus. Un exemplu este Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Dorohoi, care, la fel ca şi celelalte muzee din ţară, a înregistrat în acest an un număr extrem de mic de vizitatori. Faţă de anul trecut numărul celor care au trecut pragul instituţiei a scăzut cu aproximativ 60%. Astfel, dacă anul trecut au fost 5.995 de vizitatori, în acest an numărul acestora a fost de doar 1.802.

În contextul restricţiilor impuse de autorităţi majoritatea activităţilor au fost mutate în mediul online. Reprezentanţii instituţiei publică fotografii şi descrieri ample ale exponatelor.

„Ne lipseşte publicul vizitator, ne este dor de copii, vizitatorii noştri fideli. Ne este dor să le vedem bucuria de pe chip, de entuziasmul lor, de întrebările năstruşnice ce ne puneau în dificultate”, a declarat Elena Mihaela Ştefură, şeful secţiei.

Muzeul are peste 200.000 de exponate

Muzeul de Ştiinţele Naturii deţine în prezent peste 280.000 de exponate.

Acesta se află în subordinea Consiliului Judeţean, iar în 2015 a trecut printr-o serie de lucrări de reabilitare şi modernizare. „Reamenajarea a fost făcută după principii moderne cu diorame şi biotopuri pe care animalele sunt aşezate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul natural de viaţă”, a declarat Elena Mihaela Ştefură.

– Marina HALIT

Deja ai votat!