Peste 6000 de botoşăneni au învins Covid19

0

Pandemia de Covid19 pare că pierde din forţă la Botoşani. Astfel, cifrele scad zilnic în ultima perioadă, iar, în acest context, autorităţile sanitare speră că, în scurt timp, ar putea fi redeschise restaurantele.

În ultimele 24 de ore, în judeţ au fost înregistrate 38 de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, însă cifrele sunt în scădere de aproape o săptămână. Aşa se face că în aceste zile s-au atins două borne importante în lupta cu Covid19. Astfel, dintre cei 7.484 de botoşăneni care s-au îmbolnăvit de la debutul pandemiei peste 6.200 s-au vindecat. Pragul a fost depăşit deoarece în urmă cu două săptămâni numărul celor depistaţi a fost mult mai mare decât în fiecare zi din ultima săptămână. Astfel, în fiecare zi ies mai mulţi bolnavi din evidenţe decât intră cu Covid19.

Mai mult, numărul mare de vindecaţi din această perioadă a însemnat o premieră după aproape două luni. Numărul cazurilor active a scăzut sub 1000, fapt ce nu s-a mai întâmplat din octombrie. Mai exact, în prezent doar 983 de botoşăneni sunt infectaţi cu SARS-CoV-2.

„Important este ca lumea să înţeleagă importanţa acestor măsuri de protecţie”

Aceste cifre le dau speranţe botoşănenilor că în curând municipiul va putea coborî sub indicele de 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce va însemna redeschiderea localurilor şi cinematografelor. „Cifrele încă fluctuează, dar avem o uşoară scădere în ultima perioadă. Asta ne dă speranţe că vom coborî sub indicele de 3 pe municipiu în curând. Judeţul este deja la 1,86, ceea ce este foarte bine. Important este ca lumea să înţeleagă importanţa acestor măsuri de protecţie şi să realizeze că numărul de îmbolnăviri scade atunci când ele sunt respectate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Doar trei localităţi mai au incidenţe de peste 3 la mie

Instituţia pe care aceasta o reprezintă a transmis incidenţele de infectare de miercuri, pentru fiecare dintre cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale. Astfel, în prezent, doar trei localităţi din teritoriu mai prezintă incidenţe de peste 3 infectări per mia de locuitori. Cea mai ridică rată se înregistrează în comuna Suliţa, unde sunt 4,64 infectări per mia de locuitori, urmând apoi municipiul Botoşani, cu incidenţă de 4,19 şi comuna Leorda cu 3,98. Mai mult, 12 comune au incidenţa zero, iar alte 30 de comune au incidenţa sub 1 la mie. Dorohoi a ajuns la o incidenţă de 1,45.

Mai bine de jumătate dintre noile cazuri înregistrate ieri, mai exact 20, au fost depistate în rândul locuitorilor din municipiul-reşedinţă de judeţ. În acelaşi interval, au fost raportate două decese în rândul botoşănenilor pozitivi, totalul ajungând la 289.

Deja ai votat!
se încarcă...