spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTOraş sufocat din cauza cumpărăturilor de sărbători (video)

Oraş sufocat din cauza cumpărăturilor de sărbători (video)

Febra cumpărăturilor pentru sărbători a scos din nou botoşănenii pe străzi şi la magazine într-un număr atât de mare, încât traficul a fost sufocat pe aproape tot parcursul zilei de miercuri. Comercianţii se aşteaptă, însă, ca astăzi să fie şi mai aglomerat oraşul.

Astfel, nici pandemia, nici măsurile impuse de autorităţi legate de distanţare, nici restricţiile sau sfaturile nu au mai fost luate în seamă de cei care vor să aibă parte de un Crăciun cât mai apropiat de cel obişnuit. Asta cel puţin din punct de vedere al meselor îmbelşugate.

Gradual, începând de luni, oraşul a început să forfotească de lume, ca şi cum pandemia de Covid19, nici nu ar mai exista. „Parcă nu ar fi nici o restricţie. Magazinele sunt arhipline. Cozi uriaşe peste tot. Marţi seară un supermarket şi-a prelungit programul, deşi trebuia să închidă la ora 21. Cea mai mare aglomeraţie este la legume, fructe şi la carne. Nu se mai poate vorbi nimic de distanţarea socială, dacă ei se înghesuie unul în altul pur şi simplu, deşi în difuzoare se aud în continuu indicaţii cu regulile pe timpul pandemiei. Se stă cam jumătate de oră la coadă, unii lipiţi de alţii”, a spus o botoşăneancă.

Şedinţă fără rost între autorităţi şi reprezentanţii magazinelor

Parcările hipermarketurilor din oraş au fost pe tot parcursul zilei arhipline, asta în ciuda tuturor comunicărilor dintre prefectură şi Direcţia de Sănătate Publică cu aceste societăţi.

Autorităţile au făcut chiar şi o şedinţă cu reprezentanţii magazinelor mari din oraş în cursul zilei de luni. Atunci, prefectul judeţului, Dan Nechifor, a avut o întâlnire cu reprezentanţii lanţurilor de magazine şi supermarketurilor din Botoşani, unde s-a discutat despre respectarea, pe perioada Sărbătorilor, a condiţiilor şi a măsurilor sanitare privind accesul în magazine a clienţilor, astfel încât să se prevină îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut să se păstreze distanţarea socială, iar cumpărătorii să poarte mască de protecţie. De altfel, acesta din urmă pare şi singurul aspect respectat, şi anume purtatul măştii.

„Am reiterat tot ceea ce înseamnă măsuri sanitare prevăzute în acte normative, mă refer la accesul controlat pe sensuri, sens de intrare sens de ieşire, deschiderea tuturor caselor pentru a nu se mai crea acele cozi în momentul în care oamenii doresc să plătească produsele cumpărate, respectarea distanţelor în momentul în care se ajunge la casă. Există acele distanţe create prin marcare, dar nu întotdeauna se respectă. Inclusiv în interiorul magazinelor să evităm aceste contacte fizice între cumpărători. Prin intermediul societăţilor de pază, să se atragă atenţie cumpărătorilor despre obligativitatea purtării măştilor şi a distanţelor între cumpărători”, a precizat prefectul la începutul săptămânii.

Medicii se tem de o nouă creştere a numărului de cazuri

În aceste condiţii, medicii spun că riscul exploziei de cazuri de Covid-19 este foarte mare la mijlocul lunii ianuarie. După câteva zile în care curba cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 a început să coboare, existând speranţa redeschiderii restaurantelor, acum medicii se tem de o nouă creştere pe fondul febrei cumpărăturilor din aceste zile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...