Gripă tratată acasă de frica Covid (video)

0

Nici un caz de gripă nu a fost confirmat în Botoşani în acest sezon rece, spune medicul Monica Adăscăliţei, coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Botoşani.

Potrivit acesteia, nu au fost raportate infecţii de acest tip, din cauza tendinţei populaţiei de a se trata acasă atunci când apar simptome specifice virozei şi a lipsei testării în acest sens. „Oamenii nu au mai venit la spital, s-au tratat acasă când apărea febră, tuse sau alte simptome de gripă sau răceală. Nu a fost solicitată nici o testare pentru gripă sezonieră, ca să avem rezultate pozitive raportate pe această categorie. Deci dacă sunt forme uşoare sau medii de gripă, e foarte posibil să nu fie COVID, dar oamenii tind să se trateze acasă, cu medicaţie, chiar utilizată în tratarea sau prevenirea infecţiei cu Covid-19. Oficial, nu am primit teste pozitive pentru gripa sezonieră”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

Oficialul a lansat, însă, un apel către botoşănenii care suspectează griparea, pentru a nu risca intoxicarea organismului cu medicamente administrate în lipsa unor consultaţii de specialitate. Mai mult, medicul susţine că semnele de gripă pot indica şi infecţia cu Sars-CoV-2, afecţiune cu o evoluţie imprevizibilă, care se poate înrăutăţi.

„Este foarte rău să iei un medicament fără să ai boala”

„Foarte mulţi se automedichează cu anumite pastile pentru a nu face Covid. Dar este foarte rău să iei un medicament fără să ai boala. Orice medicament se metabolizează prin ficat şi atunci ajung să facă hepatită toxică. Fără un test PCR care să confirme boala, nu are rost să iei medicamente antivirale, indiferent de unde ai făcut rost. Pentru că mai mult îţi faci rău decât bine. Iar dacă nu o ai, dar iei între timp boala, este foarte greu apoi ca medicaţia să îşi facă efectul”, a adăugat managerul DSP.

Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, susţine că „din păcate, nu prea se poate diferenţia” între gripa sezonieră şi infecţia cu Covid-19.

Medicul explică că simptomatologia este extrem de similară. Totuşi, ar exista un indiciu. „Mare parte din simptomatologia care apare în gripă apare şi în Covid-19. Un singur lucru nu am întâlnit până acum nici la gripă, nici la alte infecţii, pierderea gustului şi a mirosului. Dacă se pierd gustul şi mirosul, foarte probabil este Covid-19″, a spus medicul Virgil Musta.

Pe de altă parte, spune el, doar un test poate face 100% diferenţa, iar aceste cazuri pot fi prevenite doar prin vaccinul antigripal, pe care îl recomandă.

Deja ai votat!
se încarcă...