Probleme la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean (video)

0

Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” din Botoşani se confruntă cu o problemă gravă. Reţeaua electrică este subdimensionată, astfel că nu face faţă consumului când sunt conectate simultan mai multe aparate de oxigen.

Secţia tratează exclusiv bolnavi de coronavirus şi a primit mai multe concentratoare de oxigen, vitale pentru ca vieţile acestora să nu fie puse în pericol. Însă, instalaţia electrică, la fel ca cea de oxigen, de la care au pornit toate problemele, este una veche nefiind proiectată pentru un consum masiv.

Situaţie semnalată pe Facebook

Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către şeful secţiei, medicul primar Valentina Morcov, care a publicat un mesaj pe pagina ei de socializare. „Secţia de Boli Infecţioase Adulţi se confruntă cu o problemă la care nu găseşte nimeni o soluţie: reţeaua electrică este subdimensionată şi nu face faţă consumului când sunt în priză mai multe concentratoare de oxigen, mai ales la etajul 2, unde nu există nici o sursă fixă de oxigen. Am prezentat situaţia conducerii spitalului şi doamna manager este dispusă să aloce suma necesară rezolvării problemei, dar nu găseşte nici o firmă dispusă să efectueze modificări la instalaţia electrică sub pretextul riscului de infectare”, a postat medicul infecţionist.

Refuzuri de frica Covid

Deşi problema ar putea părea a fi simplu de rezolvat, lucrurile nu stau însă aşa. Astfel, fiind vorba de saloane unde sunt trataţi bolnavi Covid, niciuna dintre firmele specializate în astfel de lucrări nu a vrut să accepte oferta unităţii sanitare.
„Reprezentanţii unităţii sanitare s-au angajat să pună la dispoziţie echipament de protecţie, precum şi instruirea necesară echipării şi dezechipării celor care vor intra în saloane. Şi nu e ca şi cum electricienii vor lucra în saloane cu bolnavi. Saloanele vor fi eliberate dinainte, unul câte unul, vor fi dezinfectate şi nebulizate în prealabil”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

În cele din urmă reprezentanţii DSP şi ai Prefecturii au discutat cu mai multe companii din mediul de afaceri local. „Instalaţia este una de aluminiu şi trebuie pus cupru peste tot. Asta cere timp. Este o lucrare de durată. Am găsit acum o firmă care şi-a dat acordul să facă lucrarea, dar acum să vedem cât va dura totul”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Deja ai votat!
se încarcă...