vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAntibiotic important retras din farmacii

Antibiotic important retras din farmacii

Situaţie mai puţin obişnuită legată de un medicament pus pe piaţă. Fiind considerat unul din cele mai puternice antibiotice pentru combaterea bacteriilor, un produs va fi retras temporar de pe piaţă după ce s-a descoperit că este contaminat cu bacterii.

Astfel, medicamentul Zerbaxa (ceftolozan/tazobactam) urmează să fie retras de către deținătorul autorizației pe punere pe piață după descoperirea unor loturi contaminate cu bacteria Ralstonia pickettii, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

Zerbaxa este un antibiotic autorizat pentru tratarea adulților cu infecții complicate ale țesuturilor și organelor din abdomen, infecție gravă a rinichilor, infecții complicate ale tractului urinar și pneumonie dobândită în spital. „Şapte loturi ale medicamentului Zerbaxa (ceftolozan/tazobactam) nu au trecut testele de sterilitate. Cinci dintre acestea au avut rezultate pozitive la Ralstonia pickettii, conform analizei efectuate de MSD. Niciunul dintre aceste loturi nu a fost eliberat pe piață”, se arată într-un comunicat al ANMDM România.

Toate loturile de medicament distribuite pe piaţă înainte de acest incident au îndeplinit specificaţiile necesare pentru eliberare, inclusiv cele privind sterilitatea.

Cu toate acestea, ca măsură de precauție, MSD a decis să retragă toate loturile de Zerbaxa aflate în termen de valabilitate – o retragere voluntară până la nivel de farmacie.

Din acest motiv, farmaciilor li se cere să pună imediat în carantină toate cantităţile de medicament, pentru a fi colectate până la data de 11 ianuarie 2021.

Agenția a precizat că profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să întrerupă imediat utilizarea medicamentului Zerbaxa şi să ia în considerare soluţii alternative de tratament pentru pacienţii lor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...