Antibiotic important retras din farmacii

0

Situaţie mai puţin obişnuită legată de un medicament pus pe piaţă. Fiind considerat unul din cele mai puternice antibiotice pentru combaterea bacteriilor, un produs va fi retras temporar de pe piaţă după ce s-a descoperit că este contaminat cu bacterii.

Astfel, medicamentul Zerbaxa (ceftolozan/tazobactam) urmează să fie retras de către deținătorul autorizației pe punere pe piață după descoperirea unor loturi contaminate cu bacteria Ralstonia pickettii, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

Zerbaxa este un antibiotic autorizat pentru tratarea adulților cu infecții complicate ale țesuturilor și organelor din abdomen, infecție gravă a rinichilor, infecții complicate ale tractului urinar și pneumonie dobândită în spital. „Şapte loturi ale medicamentului Zerbaxa (ceftolozan/tazobactam) nu au trecut testele de sterilitate. Cinci dintre acestea au avut rezultate pozitive la Ralstonia pickettii, conform analizei efectuate de MSD. Niciunul dintre aceste loturi nu a fost eliberat pe piață”, se arată într-un comunicat al ANMDM România.

Toate loturile de medicament distribuite pe piaţă înainte de acest incident au îndeplinit specificaţiile necesare pentru eliberare, inclusiv cele privind sterilitatea.

Cu toate acestea, ca măsură de precauție, MSD a decis să retragă toate loturile de Zerbaxa aflate în termen de valabilitate – o retragere voluntară până la nivel de farmacie.

Din acest motiv, farmaciilor li se cere să pună imediat în carantină toate cantităţile de medicament, pentru a fi colectate până la data de 11 ianuarie 2021.

Agenția a precizat că profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să întrerupă imediat utilizarea medicamentului Zerbaxa şi să ia în considerare soluţii alternative de tratament pentru pacienţii lor.

Deja ai votat!
se încarcă...