miercuri, februarie 8, 2023
AcasăLocalMunicipalitatea a preluat în administrare centrul de deşeuri din zona Rediu

Municipalitatea a preluat în administrare centrul de deşeuri din zona Rediu

În şedinţa din 22 decembrie, consilierii locali au votat pentru ca municipalitatea să preia de la Urban Serv clădirile şi toate bunurile de lângă vechea rampă de gunoi a oraşului, acolo unde a fost amenajat Centrul Municipal pentru Colectarea Deşeurilor Reciclabile (CMCDR). De acum vor fi solicitate autorizaţiile necesare şi cel mai probabil, din primăvara anului viitor în acel centru botoşănenii vor putea preda inclusiv mobilier vechi sau resturi din construcţii.

Municipalitatea a achiziţionat cea mai inteligentă şi economică soluţie de compostare urbană a deşeurilor verzi existente în România şi anume tehnologia Gore Cover, controlată prin calculator (în valoare de 281.899 de lei), un utilaj multifuncţional (Multione) cu accesorii,  cu care se execută lucrări de săpare, încărcare, descărcare, cernere, cernere compost, omogenizare sol fertilizant şi un tocător de crengi, profesional, capabil să prelucreze întreaga cantitate de deşeuri verzi generată de parcurile şi grădinile publice din municipiu.

Practic, deşeurile verzi din oraş sunt aduse în acest centru, tocate şi puse sub o prelată specială, dotată cu o instalaţie modernă. Sub această prelată intră 200 de metri cubi (90 de tone), cantitate care în două luni este transformată în compost.

Până la această dată au fost procesate aproximativ 500 de tone de deşeuri verzi, compostul rezultat fiind folosit pe spaţiile verzi din municipiu, în parcuri, dar şi la Cornişa.

Botoşănenii vor putea aduce aici resturi vegetale, dar şi mobilier vechi, resturi din construcţii şi demolări, deşeuri din sticlă sau textile. Ei nu vor plăti nimic pentru aceste deşeuri, însă vor primi un bon cu cantitatea predată pentru a exista o evidenţă a acestei activităţi. Resturile vegetale sau mobilierul abandonat în platformele din cartiere vor fi aduse aici de muncitorii Urban Serv, la comanda primăriei.

Primăria urmează să achiziţioneze o presă de mari dimensiuni pentru compactarea şi balotarea deşeurilor textile, din hârtie, carton, plastic, pentru ca ulterior acestea să fie valorificate.

Prin înfiinţarea acestui centru va scădea considerabil cantitatea de deşeuri transportată la depozitul de la Stăuceni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
-3.4 ° C
-3.4 °
-4.5 °
85 %
3.8kmh
81 %
mie
-3 °
joi
-2 °
vin
-1 °
sâm
1 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În caz că se aglomerează la spital, s-a mai adus un scaun.

EDITORIAL

Din când în când, suflul de muribund al nației ridică poalele satinate și frumos brodate ale sistemului de sănătate dezvăluindu-ne vergeturile, omniprezenta celulită și...

GÂNDUL ZILEI

Hai Catrină și ne-arată Cum era când erai fată, Stânga unu, dreapta doi Și vreo trei pe dinapoi... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...