spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTRecord de temperatură la sfârșit de an

Record de temperatură la sfârșit de an

Finalul de an a adus la Botoşani temperaturi de primăvară. Marţi la amiază, între orele 12 şi 16 s-au înregistrat la Botoşani 14° C, fiind astfel doborât precedentul record de 11°C.

Crăciunul nu le-a adus botoşănenilor zăpadă, ci chiar opusul. Zilele de după Crăciun au bătut recordul de căldură pentru această perioadă din ultimii 30 de ani. Astfel, potrivit termometrelor, ieri la amiază, între orele 12 şi 16 s-au înregistrat 14° C în Botoşani. Asta face ca recordul de 11°C să fie doborât. Potrivit www.foreca.com, pe 29 decembrie 1994 au fost înregistrate 11°C, fiind considerată cea mai călduroasă zi din ultimele trei decenii. La polul opus, cea mai rece zi de 29 decembrie a fost în 1996, când au fost -28°C în termometre. Nici miercuri lucrurile nu au stat diferit, când recordul de temperatură a fost iar depăşit la orele amiezii, când au fost înregistrate pe termometre 11-12°C, în condiţiile în care cea mai ridicată temperatură a fost semnalată în 2005, de 9°C.

Potrivit meteorologilor, în mod normal, în această perioadă din an ar trebui să avem ziua între -3 si 5°C şi noaptea între -11 şi 0°C.
„Este cu siguranţă o schimbare în climă, care se percepe şi senzorial, nu trebuie instrumente de măsură. Este suficient să deschidem fereastra şi observăm că avem temperaturi de primăvară timpurie la finele lui decembrie. De altfel, acest an a fost unul foarte călduros pe tot parcursul lui”, a spus Constantin Căluțu, meteorolog la stația meteo Botoșani.

2020, unul dintre cei mai călduroși ani din istorie

Potrivit măsurătorilor, anul 2020 urmează sa devină unul dintre cei mai calzi ani din istorie, sau poate chiar cel mai călduros. Perioada de 12 luni cuprinsă între octombrie 2019 şi octombrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28°C peste temperaturile medii din era preindustrială. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistraţi vreodată în perioada modernă, cifra anunţată apropie Terra de plafonul maxim fixat prin Acordul pentru Climă de la Paris.

Anul 2020 încheie cel mai cald deceniu (2011-2020) de la începerea măsurătorilor, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Anul acesta poate fi unul dintre cei mai fierbinți trei ani înregistrați, putând rivaliza cu 2016, care este cel mai cald an de până acum, potrivit Mediafax.

Maxima absolută a lunii decembrie a fost atinsă în anul 1985

Conform raportului provizoriu al OMM privind starea climei emis la 2 decembrie, toate cele cinci seturi de date pentru primele 10 luni ale anului (până la sfârșitul lunii octombrie) au plasat anul 2020 pe locul al doilea cel mai cald din anul 1970 până în prezent, după 2016 și înainte de 2019.

Temperatura medie globală din 2020 este cu aproximativ 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900) și există cel puțin o șansă din cinci să depășească 1,5°C până în 2024, conform OMM.

Maxima absolută a lunii decembrie a fost atinsă în anul 1985, la Câmpina, respectiv o valoare de 23°C, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna decembrie, la noi în ţară. În 2012, au fost 19°C, la Oravița, dar în toate cazurile, temperaturile erau înregistrate în jumătatea sudică a țării, nicidecum în cel mai nordic județ al României.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...