La un pas de o moarte cumplită

0

Un bărbat de 74 de ani, din Vorniceni, a ajuns la Urgenţe după ce s-a intoxicat cu fumul din sobă.

Totul s-a întâmplat chiar în locuința bărbatului. Ca în fiecare seară, acesta s-a dus să doarmă într-una dintre camerele gospodăriei, dar, din cauza frigului, a decis să facă focul în sobă. Pentru că şi băuse câteva pahare, bărbatul a adormit înainte de a trage opritoareapentru coşul de evacuare a fumului. Din acest motiv, o mare parte a fumului din sobă a fost evacuat în cameră.

Norocul lui a fost că a fost găsit de fiul său, alarmat de mirosul de fumcare venea din încăpere. Acesta a sunat imediat la 112 şi a cerut ajutorul cadrelor medicale. O ambulanţă s-a deplasat la domiciliul bărbatului, acesta fiind preluat în stare gravă. „La locul solicitării a fost găsit un bărbat ce prezenta intoxicaţie cu fumul din sobă. Era într-o stare comatoasă, cu scor Glasgow 10. A fost stabilizat şi transportat la Urgenţe pentru tratament despecialitate”, a spus medicul Andreea Stărică, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacției oculare (O), verbale (V) și motorii (M) a pacientului traumatizat și prin însumarea punctajului obținut la fiecare dintre aceste 3 categorii. Valoarea normală este de 15 puncte. Astfel, conform acestei evaluări, o comă poat fi cu afectare cerebrală uşoară (minim 13) sau moderată (scor 9-12). Un scor sub 8 este definitoriu pentru coma severă, iar o valoare de 3 (GCS = O1V1M1 = 3 puncte) definește areactivitatea completă. Scorul GSC are valoare evaluativă și prognostică. Scorul Glasgow minim este 3.

Deja ai votat!
se încarcă...