spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTFost primar condamnat pentru fraude eliberat din Penitenciarul Botoșani

Fost primar condamnat pentru fraude eliberat din Penitenciarul Botoșani

După nici zece luni de pușcărie, fostul primar al comunei Udești (județul Suceava), Săvel Botezatu, a părăsit Penitenciarul Botoșani în cursul zilei de marți, 5 ianuarie a.c. Asta pentru că o instanță de judecată a Tribunalului Botoșani a dispus eliberarea lui condiționată.

Eliberare din Penitenciar înainte de termen

Condamnat la trei ani de închisoare pentru fraude cu fonduri europene, Săvel Botezatu a fost încarcerat pe 23 martie 2020, iar executarea pedepsei urma să expire la data de 10 octombrie 2022 (n.r. – el a fost arestat preventiv pentru câteva luni). Anul trecut, în luna octombrie, Comisia pentru punerea în libertate condiționată a Penitenciarului Botoșani a apreciat că acesta ar fi executat fracția de o treime prevăzută de lege pentru eliberarea înainte de termen și a sesizat Judecătoria Botoșani pentru analizarea situației.

Potrivit reprezentanților unității de detenție, din totalul de 1095 zile închisoare, Săvel Botezatu, în vârstă de 61 de ani, executase până la data luării în discuție de către comisie un număr de 365 zile închisoare, din care 372 zile executate efectiv (n.r. – inclusiv perioada petrecută în arest), iar alte 16 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate. În plus, subliniau membrii Comisiei de liberare condiționată, în perioada executării pedepsei privative de libertate fostul primar a adoptat un comportament corespunzător, nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat de două ori. În schimb, în contextul pandemiei Covid-19, el nu a fost inclus în activități educaționale.

„Din punct de vedere social, a participat cu eseuri elaborate la Activități sociale desfășurate pe bază de proiect de activitate „Aleg bucuria ca să trec pandemia” și „Ce știu eu să fac”, în cursul anului 2020. Este inclus în programul de pregătire pentru liberare – Prolib. Nu declară dificultăți de integrare socio-familială postliberare”, se menționează în raportul comisiei.

Eliberare permisă de bună purtare

Cu toate acestea, magistrații Judecătoriei Botoșani au respins în primă fază, pe 16 octombrie 2020, propunerea de eliberare condiționată, situația urmând să fie reanalizată după 4 luni. „Este adevărat că persoana condamnată a fost recompensată de 2 ori, însă, instanța nu poate reține că numărul recompenselor primite de acesta, recompense care pot dovedi comportamentul acestuia din mediul carceral, este suficient pentru a dovedi îndreptarea sa, sau faptul că a scopul pedepsei a fost atins. Liberarea condiționată se poate dispune doar dacă se dovedește că deținutul în mod real manifestă interes pentru procesul de reeducare, concretizat și prin asumarea consecințelor faptei comise, elemente ce nu sunt probate în cauză.

Astfel, la acest termen de judecată, condamnatul având cuvântul, deși susține că recunoaște și regretă săvârșirea infracțiunii pentru care a fost condamnat, în continuare arată că a avut încredere în profesionalismul angajaților de la primărie, sugerând astfel că vina nu-i aparține, condiție în care instanța apreciază că acesta nu a conștientizat încă gradul de pericol social al faptei pentru care a fost condamnat”, au arătat judecătorii în motivarea sentinței.

Decizie contestată la Tribunal

Fostul primar a contestat însă decizia la Tribunal și a avut câștig de cauză. „Dispune liberarea condiţionată a condamnatului-contestator Botezatu Săvel Viorel din executarea pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 72/2019 a Curţii de Apel Suceava (mandat de executare nr. 78/2020)”, se arată în sentința Tribunalului Botoșani de marți, 5 ianuarie a.c.

Acuzaţii de subvenţii şi plăţi ilegale

Săvel Botezatu a condamnat la 3 ani de detenție în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În același dosar au mai fost condamnate și alte persoane, dar numai în cazul lui Săvel Botezatu pedeapsa a fost cu executare. Avocatul Dorin Andronic a fost achitat, în timp ce Marinela Borza, casiera comunei Udești, a primit 2 ani cu suspendare sub supraveghere. Dosarul penal fusese instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, iar multe dintre acuzațiile aduse vizau obţinerea unor subvenţii din fonduri europene, plăţi efectuate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava şi despre care procurorii DNA spun că s-au realizat ilegal.

Faptele ar fi fost comise începând cu 2010, când primarul comunei Udești ar fi depus la APIA Suceava mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii în valoare de 235.726,56 de lei. „În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a încercat să dovedească îndeplinirea condiției de eligibilitate privind întrebuințarea imașului comunal în scopuri agricole productive, însă APIA Suceava a respins plata subvenției, întrucât fermierul Consiliul Local Udești nu a respectat condițiile de eligibilitate”, se menționa în comunicatul DNA. Demersurile au continuat şi în 2011, respectiv 2012, când primarul din Udeşti a urmat acelaşi drum pentru a încasa subvenţii din bani europeni.

„În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a obținut ilegal, în numele Consiliului Local Udești, subvenții în valoare de 607.406,96 de lei din bugetul administrat de Uniunea Europeană – Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). În perioada 2010-2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, inculpatul Botezatu Săvel Viorel, în calitate de primar al comunei Udeşti, a semnat documente oficiale emise de Primăria Udești, confirmând conținutul nereal al actelor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, se mai arăta în arechizitoriul DNA.

În urma sentinței de condamnare, magistrații au dispus în martie 2020 și restituirea prejudiciului. În acest sens, anchetatorii au aplicat sechestre asiguratorii. La începutul acestui an, însă, Săvel Botezatu a contestat în instanță atât măsurile asiguratorii, cât și executarea silită demarată de reprezentanții Fiscului.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...