Astăzi – Botezul Domnului – Boboteaza

0

Astăzi, 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. În popor sărbătoarea este denumită şi Boboteaza. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota. Sărbătoarea de astăzi are o semnificaţie deosebită pentru viaţa creştină, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez. Taina Sfântului Botez este poarta de intrare în Biserică şi în Împărăţia cerurilor.

Sărbătoarea este amintită din secolul al II-lea. În primele secole, Boboteaza era marcată împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Din secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost separate, data de 25 decembrie fiind stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului, iar 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Astăzi, după Sfânta Liturghie, preoţii oficiază slujba solemnă de Sfinţire cea Mare a apei. Credincioşii împreună cu preotul ies în procesiune în faţa bisericii sau merg la o apă curgătoare, cu prapuri, cruci şi icoane. Sfinţirea cea Mare a apei se săvârşeşte în afara bisericii pentru că Mântuitorul S-a botezat nu într-un spaţiu închis, ci în râul Iordan. La biserici sunt aduse cruci din gheaţă lângă care este oficiată Sfinţirea cea Mare a apei.

Agheasma Mare trebuie ţinută la loc de cinste în case

Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

Şirul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos se încheie mâine, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Deja ai votat!
se încarcă...