spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Botezul Domnului - Boboteaza

Astăzi – Botezul Domnului – Boboteaza

Astăzi, 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. În popor sărbătoarea este denumită şi Boboteaza. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota. Sărbătoarea de astăzi are o semnificaţie deosebită pentru viaţa creştină, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez. Taina Sfântului Botez este poarta de intrare în Biserică şi în Împărăţia cerurilor.

Sărbătoarea este amintită din secolul al II-lea. În primele secole, Boboteaza era marcată împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Din secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost separate, data de 25 decembrie fiind stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului, iar 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Astăzi, după Sfânta Liturghie, preoţii oficiază slujba solemnă de Sfinţire cea Mare a apei. Credincioşii împreună cu preotul ies în procesiune în faţa bisericii sau merg la o apă curgătoare, cu prapuri, cruci şi icoane. Sfinţirea cea Mare a apei se săvârşeşte în afara bisericii pentru că Mântuitorul S-a botezat nu într-un spaţiu închis, ci în râul Iordan. La biserici sunt aduse cruci din gheaţă lângă care este oficiată Sfinţirea cea Mare a apei.

Agheasma Mare trebuie ţinută la loc de cinste în case

Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

Şirul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos se încheie mâine, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...