sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCopii transformaţi în victime de neglijenţa părinţilor

Copii transformaţi în victime de neglijenţa părinţilor

Nu departe de Dorohoi, mai exact la circa 18 kilometri, în satul Şipoteni, comuna George Enescu, şase copii, cu vârste cuprinse între unu şi 14 ani, trăiesc în condiţii greu de imaginat. Aceştia locuiesc într-o căsuţa cu două camere, împreună cu părinţii. Cei doi adulţi nu au un loc de muncă stabil, tatăl fiind cel care uneori merge la muncă cu ziua, însă, toate cele opt suflete îşi duc veacul cu banii obţinuţi din alocaţiile celor mici.

Situaţia familiei a devenit cunoscută după ce pe internet au apărut diferite postări în care oamenii spuneau că micuţii sunt bătuţi de bunica ce locuieşte în acelaşi sat. Acuzele au venit din partea celor ce mergeau în mod voluntar la această familie cu diferite ajutoare începând de la hrană, până la îmbrăcăminte. Oamenii spun că micuţii ar avea urme de lovituri pe corp, însă aceste acuzaţii nu au putut fi dovedite.

,,Copiii nu sunt bătuţi, doar sunt educaţi ca la ţară”

Situaţia a ajuns şi la urechile noului primar al comunei George Enescu, Tony Bogdan Murariu. Acesta susţine că ştie povestea familiei, însă  a declarat că ,,copiii nu sunt bătuţi, doar sunt educaţi ca la ţară”.

Cazul este şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC). Asta deoarece mama, împreună cu cei şase micuţi au fost în 2018 pe o perioadă de cinci luni în cadrul centrului „Micul Prinţ” din Botoşani, după ce tatăl ar fi fost agresiv. Ulterior, însă, aceştia s-au întors acasă.

Situaţie analizată de Protecţia Copilului

Alexandru Colbu, directorul adjunct al DGASPC spune că în cursul acestei săptămâni au fost făcute mai multe vizite la această familie şi a fost întocmit un raport privind situaţia copiilor. Având în vedere că cei mici nu sunt îngrijiţi şi, chiar dacă au hrană şi căldură, trăiesc în mizerie din cauza iresponsabilităţii părinţilor, adulţii au primit un termen de două săptămâni în care să se ocupe curăţenie şi igienizare atât a locuinţei cât şi a copiilor. În caz contrar, copiii vor ajunge într-un centru de îngrijire şi asistenţă socială.

Ajutor primit din partea voluntarilor

Povestea familiei a stârnit şi un val de reacţii în mediul online. Astfel, familia a fost ajutată pe parcursul timpului atât de voluntari cât şi de organizaţii civice cu hrană, îmbrăcăminte şi cele necesare. În ciuda acestui lucru, însă, copiii sunt în continuare neglijaţi din punct de vedere al igienei.

În acest context oamenii s-au împărţit în două tabere, una a celor care cred ca micuţii ar trebui să rămână în familie, iar adulţii să fie supravegheaţi constant de autorităţi pentru a avea grijă de propriii copii şi una a celor care sunt de părere că aceştia ar trebui să fie preluaţi de autorităţi. Cei din urmă susţin că, deşi, în general, locul copiilor e în familie în acest caz ar fi mai bine ca cei şase să fie luaţi şi îngrijiţi de stat decât să fie chinuiţi în mizerie sau să rămână needucaţi din prisma nepăsării părinţilor.

– Marina HALIT

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...